Forskning för ett hållbart resande i vardagen

 

 

 

 

 

 

 

 

Projektet handlar om trafikdata och flera trafikorganisationer är inblandade: Västtrafik, Göteborgs Stad, Trafikverket och Samtrafiken. Daniel Rudmark är professionsdoktorand på InnovationLab, forskare på Viktoriainstitutet och en av de som jobbar med projektet på Högskolan i Borås. 

 

 – Alla de här aktörerna sitter på mängder av trafikrelaterad data, till exempel om förseningar, parkeringsplatser, trafikolyckor, vägarbeten, tidtabeller. Syftet med det här projektet är att se hur man kan göra denna data tillgänglig för tredjepartsutvecklare, säger Daniel Rudmark.

Tredjepartsutvecklarna är de som kan ta data och göra den tillgänglig för allmänheten genom till exempel mobilapplikationer.  Daniel Rudmark skriver sin avhandling på Institutionen Handels- och IT-högskolan vid Högskolan i Borås om hur trafikorganisationerna behöver förhålla sig till just dessa tredjepartsutvecklare och skapa effektiva gränssnitt för att applikationer ska kunna bli till. 

Prisbelönt projekt

Projektet har uppmärksammats i media och dessutom vunnit flera utmärkelser. Trafiklab.se (länk) är ett exempel på vad forskningsprojektet hittills resulterat i. Webbplatsen är ett initiativ för öppen trafikdata och visar upp prov på vad man kan åstadkomma genom att öppna upp data från olika trafikorganisationer.

Trafiklab.se belönades i november 2011 med en guldmobil för bästa offentliga tjänst, blev utsedd till en av ”The ePSI Trailblazers 2012” under konferensen ePSIplatform 2012 i Rotterdam i mars och är även nominerad till guldlänken som utses nu i maj.

Trafiklab.se vann även tillsammans med TravelHack (en av Viktoriainstitutet anordnad 24-timmars utvecklingstävling inriktad mot hållbart vardagsresande) utmärkelsen ”Goda exempel på innovationskraft” i kategorin ”Goda intentioner” vid den Nationella Inspirationsdagen i Stockholm den 27 mars. Till TravelHack hade även InnovationLab levererat en databas med medföljande programmeringsgränssnitt, där externa utvecklare på ett enkelt sätt kunde få tillgång till data om sådana utsläpp som en viss typ av resa orsakade.

Fakta
Innovation för hållbart vardagsresande är ett projekt som drivs av Viktoriainstitutet i Göteborg och de övriga parterna är: Högskolan i Borås, Chalmers, Göteborgs universitet, Västtrafik, Göteborgs Stad, Trafikverket, Samtrafiken, Volvo IT, Diadrom och Telenor.