På väg mot drömjobbet

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Beatrice Ekeroth Nilsson och Jennie Elm.

I rapporten konstateras att tidigare heta yrken som ekonom, inredningsarkitekt och marknadsförare sjunkit i popularitet samtidigt som personalchef gjort raketkarriär. Ekonom, som toppade listan 2006, finns inte längre med på topp tio.

Jordnära yrken lockar

I gruppen studenter kommer ingenjör på första plats och lärare på en tredje plats – 2009 fanns lärare inte med bland de tio första. I rapporten konstateras att mer jordnära yrken lockar i högre grad idag.

Beatrice Ekeroth Nilsson och Jennie Elm läser sista terminen på den treåriga utbildningen till organisations- och personalutvecklare (OPUS) vid Högskolan i Borås. De har med andra ord dagens drömjobb inom räckhåll. Varför tror de att just personalchef ökat så i popularitet?

– Jag tror att Human Resources har blivit inne, många företag byter till en HR-avdelning istället för personalavdelning. Det är lite på modet att tänka på personalen, att se den som en resurs, säger Jennie. Det är ett mjukare sätt att vara chef. Att vara personalchef är att jobba med människor, det kan tilltala dem som söker sig till yrket.

Beatrice fyller i:

– Jag praktiserar på lasarettet och de byter just namn från personaladministration till HR-avdelning. Det kan vara en del i marknadsföringen för en arbetsplats att visa att man är medveten om sin personal. Man belyser att avdelningen finns för att stötta personal och chefer. Ansvaret att vara personalchef är visserligen stort, men inte lika stort som att vara chef och ansvarig för allt. Då är det kanske lättare att se sig klara av det?

Vad tänker ni kring att det är just yngre och kvinnor, och i dagens ekonomiska läge som personalchef växt i popularitet - Kan mer mjuka värden ligga i tiden?

– Det är enklare att relatera till en chefsroll om det handlar mindre om siffror och ekonomi, mer att nu är jag ansvarig för den här personalgruppen, säger Beatrice.

– Det kan ha att göra med mjuka värden, mer kvinnligt om man ska tänka stereotypt. Men kanske att det också ligger i tiden, säger Jennie. Många i vår klass vill jobba med de här frågorna på en HR-avdelning, men kanske inte nödvändigtvis som chef.

Jennie och Beatrice valde att läsa till organisations- och personalutvecklare därför att de tyckte utbildningen verkade intressant och för att få jobba med människor i framtiden. De fick rekommendationer av vänner som läst programmet innan dem.

Är personalchef ert drömjobb?

– Inte nu direkt efter utbildningen, men kanske om fem eller tio år. Jag känner att jag måste ha mer erfarenhet i så fall, och då känns det säkert roligt när man känner att man kan ta det ansvaret, säger Jennie.

Läs undersökningen här.