Textilhögskolans examensvisning - modestudenterna utmanar

16 vitt skilda kollektioner. Det är vad publiken kan förvänta sig av Textilhögskolans kandidat- och masterstudenter från modedesignutbildningen. Sofia Bahlner, Linnea Bågander och Johan Nordberg är övertygade att publiken kommer att få en underhållande visning som visar en konstnärlig bredd, ett djup samt ett utpräglat tekniskt kunnande.
– Jag tror att man kommer kastas mellan olika sinnestämningar eftersom alla i klassen har olika koncept och inriktningar, säger Linnea Bågander.  

Kreativ höjd

Under utbildningen har de haft en hög kreativ höjd och stora friheter att experimentera för att hitta sina uttryck.
– Det är en stor bredd av material, uttryck och tekniker bland kollektionerna, eftersom vi har så goda möjligheter att utveckla det i Textilhögskolans verkstäder, säger Sofia Bahlner.

Visningen på Textilmuseet blir avslutningen på tre års intensiva studier på Textilhögskolan, men också ett avstamp eftersom visningen fortsätter på turné. I augusti intar examensvisningen catwalken under Mercedes-Benz Fashion Week i Stockolm och i september väntar Vauxhall Fash ion Scout under London Fashion Week.

Sofia Bahlner: Undersöker idén om konstruktion med fokus på material och struktur. Hennes arbete startade med inspiration från djurs naturliga strukturer och är nu översatt till textila experiment och former. Sofia Bahlner låter materialen och strukturerna leda henne till plaggets form, istället för att utgå från ett särskilt plagg från början. 

 

 

 

 

Johan Nordberg: Genom att utgå från siluetter av typiska och traditionella plagg, låter Johan Norberg två plagg bli ett. Med fokus på ett 2D- och 3D-perspektiv gör han animationer av två plaggs siluetter, som sedan ligger till grund för skapandet av varje plagg. 

 

 

 


Linnea Bågander: Linnea Båganders examenskollektion handlar om kläder i rörelse med materialet mesh som verktyg skapas former som i sin tur skapar rörelse när de möter kroppen. Varje outfit uppmanar till ett rörelsemönster eller stämning.

 

 

 

 

EXIT12 – Textilhögskolans examensutställning 31 maj 2012

Modedesignstudenternas examensvisning är en del av EXIT12 – Textilhögskolans examensutställning – där också avgångsstudenterna från textildesignutbildningen visar sina examensprojekt.

Press/VIP: kl. 12:00, lunch och pressvisning av utställning, modevisning kl. 13:30
Allmänhet: kl. 18:00, vernissage av utställning. 19:00, modevisning

Plats: Textilmuseet, Druveforsvägen 8, Borås

Examensutställningen pågår till och med 13 augusti.