Utbytesterminen i Tyskland stärkte Simon

Varför valde ut att satsa på utbytesstudier i Tyskland?

-Jag ville uppleva något nytt och tänkte att det är en fördel att få sina språkkunskaper stärkta och bekräftade. Jag läste tyska på gymnasiet med det var först nu som jag hamnade i skarpt läge.

Varför valde du att studera i Reutlingen?

-Jag ville till Tyskland och just det här universitetet hade passande kurser på engelska inom mitt studieområde, industriell ekonomi.

Hur blev du mottagen som utbytesstudent?

-Universitetet hade mycket bra struktur på mottagningen av utbytesstudenter. Vi fick möjlighet att gå en kurs före terminsstarten för att lära oss tyska och tysk kultur. Terminsstarten där ligger senare i förhållande till här hemma så den kursen passade mig bra. Enda nackdelen var att man fick betala för den kursen själv.

Hur bodde du?

-Jag bodde på ett studenthem bara ett par minuters promenad bort från universitetet. Det var perfekt. Intill campus finns dessutom ett jättestort idrottsfält med flera gräs- och grusplaner, tennisbanor, simarena och planer för beachvolleyboll. Campus ligger en halvtimmes promenad från centrum av Reutlingen och tio minuter med buss.

Hur kändes det under den första tiden?

-Jag kände mig vilsen och utlämnad. Jag kunde ju inte att använda mitt eget språk. Det kändes lite ensamt innan kurserna startade. Men jag fick bra hjälp med praktiska saker, som att fixa terminskort till lokalbussarna och att hitta rätt till mitt studentrum. De har ett system med ”student buddies” som hjälper en och som blir en vän att vända sig.

Hur kändes det i slutet av terminen?

-Det kändes vemodigt att lämna alla vänner som jag fått. Vi var ett sammansvetsat gäng av utbytesstudenter som umgicks mycket på fritiden.

Vad tycker du att du har fått ut av terminen i Reutlingen?

-Det har varit en språklig utmaning för mig. Nu känner jag mig bekväm med att tala ett annat språk. Det har också varit otroligt utvecklande socialt. Jag har lärt känna folk från hela världen och fått lära känna olika kulturer.

Simon Steenari

Ålder: 22
Utbildning: Går på programmet industriell ekonomi – arbetsorganisation och ledarskap, 180 hp
Utbytesstudier: på University of Reutlingen i Tyskland inom Erasmusprogrammet höstterminen i årskurs 3

Läs mer om Erasmus-programmet
Läs mer om ESB Business School, Reutlingen University