Han får utmärkelsen ”Best Associate Editor”

Tidningen Information Systems Research (ISR) är en av två topprankade tidskrifter för forskning inom informatik. Rikard Lindgren har sedan 2009 fungerat som biträdande redaktör. Av 36 biträdande redaktörer från hela världen med uppdraget att granska forskningsartiklar inför publicering finns tre av dessa i Europa och en alltså här i Borås.

Tidskriften uppmärksammar varje år bästa seniora och biträdande redaktörer, bästa granskare och bästa forskningsartikel. I mitten av december har tidskriften sin årliga konferens i Orlando, USA, där dessa utnämningar tillkännages och en plakett delas ut.

Hur kommer det sig att du engagerat dig som biträdande redaktör?

-Jag blev rekommenderad av en professor från ett amerikanskt universitet som jag samarbetat med i olika vetenskapliga sammanhang. Det hänger ihop med relationer och egna prestationer, förklarar Rikard Lindgren som själv har blivit publicerad två gånger i den högst rankade tidskriften MIS Quarterly.

Varför väljer man att ställa upp?

-Det är roligt. Det är en fritidssysselsättning. Som forskare med internationella ambitioner tackar man helt enkelt inte nej till den här typen av uppdrag.

Vad innebär det för dig?

-Det är naturligtvis en merit. Det man lär sig med uppdraget är det som är givande. Och med ett sådant uppdrag ökar sannolikheten att man får fler likande uppdrag.

Vad är motiveringen till utnämningen?

-Det är tre aspekter som ligger till grund för beslutet; kvaliteten av utvärderingsarbetet av insända manuskript, punktlighet och kontinuitet, hur man bidrar till författarnas förbättringsarbete, hur man kommunicerar den hjälpen till författarna.

Mera om publicering i forskningstidskrifter

Det är konkurrens om att får uppdrag som redaktör. Uppdraget är oavlönat enligt ”peer review”-systemet.
Förra året kom över 500 artiklar in till Information Systems Research. 38 rapporter godtogs. Processen är lång från att ett manus kommer in och blir tillräckligt bra för att godtas för publicering. Det kan ta upp till två år. En författare kan inte rapportera samma forskningsreslutat två gånger.
De två högst rankade tidskrifterna inom informatikområdet är MIS Quarterly och Information Systems Research.
Tidskrifterna har en förste chefredaktör, ett antal andreredaktörer och därunder biträdande redaktörer.