Framgångsrik 40-åring firades med nostalgi, hyllningstal och tårta

– Många tror att det var jag personligen som fixade en högskola till Borås. Riktigt så mycket makt har inte en enskild politiker, men jag har full förståelse för att somliga tror det, sa en skämtsam Ingvar Carlsson under sitt inledande tal i Sparbanksalen.

Den före detta statsministern, som var utbildningsminister under den tid då Bibliotekshögskolan startades i Borås, liknade starten vid en intellektuell injektion för staden. Från 1972 till idag har institutionen växt till landets största bibliotekarieutbildning. Många av landets bibliotekariers karriärsvägar har gått via Borås.

– Det har varit en fantastisk utveckling och inte alltid en helt lätt resa. Det gläder mig att Bibliotekshögskolan och Högskolan i Borås har blivit så framgångsrika, fortsatte Ingvar Carlsson som även deltog i festmiddagen på Grand hotel på kvällen.

Rektorer nu och då. Björn Brorström är rektor på högskolan idag och Anders Fransson var det under perioden 1989-2001.

Anders Fransson, tidigare rektor vid Högskolan i Borås, var en av dem som var med under en skakig period i Bibliotekshögskolans historia. På 1990-talet blåste det mycket kring utbildningen och nedläggning hotade. Anders Fransson berättade i sitt tal om hur Bibliotekshögskolan trots detta lyckats växa till dagens institution med forskarutbildning och professorer. 

Nuvarande rektor Björn Brorström pratade om Bibliotekshögskolans moderna och kompletta akademiska miljö; här finns numera utbildning på alla nivåer.

– Bibliotekshögskolan är ett bra exempel på vikten av en verksamhet som kunnat anpassa sig till nya förutsättningar – man har breddat innebörden av biblioteksforskning på ett framgångsrikt sätt.

Märta Sjöblom, ordförande i Bibliotekshögskolans kårsektion BIMBO.

Flera av eftermiddagens talare mindes tillbaka till 1970-talets politiska stämning, demonstrationerna och kläderna. Kåraktiva från förr och nu berättade om allt roligt de haft, och fortfarande har, för sig i kåren.

Kavalkaderna avlöste varandra under eftermiddagen. Prefekter, lärare, forskare, kåraktiva och studenter mindes tillbaka och blickade framåt. Här ses Göran Berntsson under lärarkavalkaden. 

I pausen bjöds det på födelsedagstårtor medan gästerna minglade runt genom utställningen med bilder och pressklipp från Bibliotekshögskolans 40 år.

Gunilla Hammarland, Berit Hedberg och Birgit Jacobsson tillhör den allra första kullen som gick ut den tvååriga bibliotekarieutbildningen 1975.

– Vi kallade oss själva för försökskaniner, allt var ju så nytt. Men i efterhand förstod man hur mycket man faktiskt lärde sig under utbildningen, säger Berit Hedberg.

Stipendium på 100 000 för arbete inom sociala medier

Under dagen utannonserades även det nya Sociala Mediepriset. Nomineringstiden löper fram till årsskiftet. Man kan nominera kandidater från hela landet. Det är Sparbankstiftelsen Sjuhärad som beviljat medel till Högskolan i Borås för att dela ut stipendiet vars syfte är att ”uppmärksamma en person som gjort väsentliga insatser sett ur ett samhällsutvecklingsperspektiv inom sociala medier-området.” Läs mer om Sociala Mediepriet.

Läs mer

Radio Sjuhärad från jubileumsdagen
Bibliotekarie i regeringens tjänst
Styra eller stödja – ny antologi om folkbiblioteken
Månadens webbprofil: Jenny Lindberg, programansvarig för bibliotekarieutbildningen, lärare och doktorand