Utlandstermin i Australien ett lyft för livet

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Varför valde du att åka på utbytesstudier till Rockhampton i Australien?

-Jag visste tidigt att jag ville åka på utbytesstudier. Främst för att förbättra min engelska, men också för att jag hade hört rekommendationer från andra studenter som varit där om vilken upplevelse det verkligen är. Jag valde Rockhampton i Australien för att de verkade ha ett väldigt bra universitet i en stad med varmt klimat och närhet till havet. 

Vad läste du för kurser?

-Jag läste tre olika kurser inom företagsekonomi och utöver detta läste jag även en kulturkurs där vi fick lära oss att surfa, segla och dyka.

Hur skiljer sig studierna åt där från här hemma?

-Jag tycker det är större fokus på individen där nere, på både gott och ont. Det är väldigt små klasser med 5-20 studenter, vilket jag föredrar, jämfört med de stora klasserna här hemma med 50-100 studenter. Däremot är alla arbeten där individuella och då föredrar jag den mixen vi har här hemma, då det är viktigt att också lära sig att jobba i grupp. Man fick mycket bra respons på sina arbeten där. En annan skillnad är att de har en femgradig betygsskala där det krävs 85 procent för att få högsta betyg medan vi har en tregradig skala där det bara krävs 75 procent för högsta betyg.

-De små klasserna där gjorde att man fick en väldigt personlig kontakt med lärarna. Lärarna ringde upp när kurserna var klara för att vi skulle få chans att diskutera resultatet och ställa eventuella frågor, vilket givetvis uppskattades och det kändes väldigt professionellt. Alla mina lärare i Australien har faktiskt hört av sig till mig efteråt och frågat hur det går med skola och jobb i Sverige.

Hur blev du bemött i Rockhampton?

-Väldigt bra! Lokalbefolkningen är underbar och väldigt välkomnande och alla andra utbytesstudenter var väldigt sociala och glada över att vara där så det blev en väldigt bra mix.

Träffade du fler studenter från Sverige?

-På skolan fanns en till svensk från Högskolan i Halmstad. Jag träffade också två stycken australiensare som hade varit på utbytestermin i Sverige.

Hur såg en vanlig skoldag ut?

-Den inleddes med frukostbuffé i matsalen. Detta följdes sedan upp med ett träningspass i gymmet eller simbassängen som vi hade tillgång till på skolan. Därefter var det dags för lunch i matsalen, där vi alltid hade minst två olika rätter att välja på. Efter lunchen förberedde man sig inför den kommande föreläsningen och när den sedan var klar skyndade man sig hem igen för att vara med på kvällens aktivitet som kunde vara fotboll, tennis, beach volleyboll eller rugby. Därefter åt vi kvällsmiddag och på kvällarna studerade man eller var nere i fritidsrummet och spelade biljard eller pingis.

Och fritiden?

-På helgerna och loven reste vi runt. Antingen åkte vi på hajk, åkte ut till havet och bodde på en segelbåt under några dagar eller tog bilen till någon annan stad där vi lärde känna andra studenter från hela världen.

Vad fick du ut mest av under utbytestiden?

-Jag har tagit min engelska till en helt ny nivå. Från att varit lite osäker i språket tidigare kan jag nu prata flytande och skriva akademiska rapporter helt utan problem. Dessutom har jag fått vänner för livet runt om i hela världen och jag har också fått en ny infallsvinkel om hur det är att studera på eftergymnasial nivå i ett annat land vilket jag kan ta med mig i mina framtida studier.

På vilket vis tänker du att tiden där nere kan gynna din karriär?

-En student som har studerat en termin utomlands, tycker jag, är förknippat med en väldigt bra engelska, en god social förmåga och en ständig vilja att hitta nya utmaningar. Detta är något som många arbetsgivare efterfrågar och jag tror att det kommer att gynna mig när jag söker arbete. 

Vilket är ditt bästa minne därifrån?

-Det är nog alla olika resor vi gjorde tillsammans under terminen. Australien är ett fantastiskt land på alla sätt. Lika mycket som jag kommer att sakna Australien med dess natur och klimat kommer jag också sakna att bo på college, det är verkligen något speciellt som jag tycker att alla borde testa på.

Hur kändes det att komma tillbaka hem igen?

-Det var roligt att träffa mina vänner och familjen. Och att få känna vilket bra land vi lever i. Men jag måste erkänna att de senaste veckornas regn hade jag gärna bytt ut mot 35 grader och strålande sol alla dagar i veckan.

Vad ska man tänka på om man väljer att åka på utbyte till CQU?

-Kom i kontakt med rätt person nere i Australien så tidigt som möjligt. Jag var den första studenten från Borås som åkte dit och slussades runt mycket bland olika personer med mina frågor. Nu efteråt vet jag exakt vilken person man ska vända sig för olika frågor och jag hjälper gärna till med information om detta för de framtida studenterna som vill åka över och studera i Australien. När det gäller boende tycker jag inte att det finns något annat alternativ än att bo på college. Personalen där är underbar och välkomnande. Det är visserligen ganska dyrt, men då bor du i samma hus som alla andra utbytesstudenter. De australiensiska studenterna är du känna genom olika dagliga aktiviteter. Var effektiv med studierna på vardagarna så att du har tid att resa runt så mycket som möjligt på helger och lov.

Torbjörn Olsson

Ålder: 22
Kommer från: Kungälv, men bor i Borås
Läser till: Civilekonom, årskurs 4
Utbytesstudier: CQU, Rockhampton, Australien, vårterminen i årskurs 3, 2012