Bibliotekarien som startade eget

Magnus Eriksson är elektrikern som sadlade om. År 2007 sade han upp sig från jobbet och började plugga på Komvux.

– Jag satt ändå bara i biblioteket efter jobbet så jag bestämde mig för att byta bana. Jag var väldigt intresserad av fackböcker och vetenskap, och tänkte att bibliotekarie kunde vara något för mig. Så jag gjorde min research och fann att det var Borås som gällde för bibliotekarier.

Flera databaser sammankopplade

2008 började Magnus på Institutionen Biblioteks- och informationsvetenskap/Bibliotekshögskolan och under utbildningen valde han medvetet att specialisera sig mot den vetenskapliga delen av informationsvetenskap. På sitt extrajobb på FoU-enheten för Primärvård och Tandvård i Södra Älvsborg jobbade Magnus med webbsystemet Researchweb, ett omfattande forskningsadministrationssystem som ska underlätta för forskare, forskningsfinansiärer, lärosäten och andra intressenter. I systemet publiceras all nödvändig information om forskare och deras projekt.

– Det är ett omfattande system och flera olika databaser är sammankopplade med Researchweb. Man kan till exempel göra sökningar som ”Vilka kvinnliga forskare på Sahlgrenska födda på 80-talet har publicerat något som handlar om diabetes, och hur har detta citerats?” och få riktigt bra sökresultat, berättar Magnus Eriksson.

Systemet är sprunget ur den kliniska forskningen inom vården och det är i stort sett bara medicinska fakulteter och forskningsfinansiärer som är kunder. När landstinget inte längre kunde behålla webbsystemet själva gick Magnus och sex kollegor ihop och bildade ett företag för att trygga driften. Företaget heter Minso Solutions och har sitt säte mitt i Borås. Nu tillhandahåller de Researchweb till olika kunder inom området, såsom majoriteten av Sveriges landsting, Svenska Läkaresällskapet, Uppsala universitet med flera.

Ta alla chanser!

Magnus Eriksson tycker att utbildningen till bibliotekarie på Bibliotekshögskolan varit bra, även om ett starkt fokus ligger på folkbibliotek.

– Det är få som vet att man kan bli andra saker än klassisk bibliotekarie på folkbibliotek med den här utbildningen. Hur många som söker vet att man kan jobba som informationsspecialist på Astra Zeneca till exempel?

Själv har Magnus tagit alla chanser till utveckling under utbildningen och det har lönat sig.

– Det är svårt ute på arbetsmarknaden idag. Tar man den lättaste vägen medan man pluggar finns risken att man sedan kommer att konkurrera mot personer som inte gjort det, som har mer erfarenhet än en själv. Jag hoppade på allt jag kunde under studietiden för att få just erfarenhet, och det var så jag hamnade på extrajobbet som senare ledde till att jag startade eget. 

Fakta

- Researchweb är ett webbsystem som erbjuder en helhetslösning för forskningsadministration, dokumentation, ekonomisk och vetenskaplig uppföljning, samt spridning och synliggörande av forskning i samhället.
- Minso Solutions utvecklar även Cultureweb, ett stödsystem för kulturella verksamheter, såsom bibliotek, stiftelser och offentliga förvaltningar.

Läs mer

Om Minso Solutions och Researchweb
Bibliotekarieutbildningen vid Högskolan i Borås

Bibliotekshögskolan fyller 40 år

Missa inte jubileumsfirandet i oktober 2012. Anmäl dig här.
Häng med på jubileumsbloggen för att hålla dig uppdaterad på vad som händer på institutionen.