Mode- och kulturelit på plats när EXIT gör succé på modeveckan

– Förutom att studenterna gjorde en bra visning är vi på Textilhögskolan extra stolta över att kulturministern tog sig tid att komma, säger Clemens Thornquist, professor i modedesign.  

Textilhögskolans studenter i modedesign på kandidat- och masternivå visade sina examenskollektioner för en engagerad publik på Fashion Pavillion i Kungsträdgården. Stockholms modevecka är första stoppet efter examensvisningen i Borås och innan London Fashion Week dit studenterna beger sig den 14 september.

På plats i tältet inför visning var Margareta van den Bosch, kreativ rådgivare och före detta chefdesigner på H&M som såg fram emot en spännande show.

– Jag följer alltid studenterna från Borås, de är duktiga tycker jag, och de här visningarna ligger mig varmt om hjärtat, säger Margareta van den Bosch.

"Väldigt hög nivå i år"

Cia Jansson, modechef och creative director på Elle var mycket imponerad efter visningen.

– Helt underbart, en fantastisk visning! Jag tycker att den håller en väldigt hög nivå i år. Studenterna tar ut svängarna men håller sig ändå till sina koncept, vilket är en riktig utmaning, säger Cia Jansson och fortsätter:

– Det som är extra intressant är när man experimenterar med materialen, och det är ju lite av Borås specialitet. Det är något jag förväntar mig att se från Textilhögskolan och jag blev inte besviken idag.

Hon vill inte peka ut några enskilda favoriter men säger att hon alltid varit svag för Ida Klamborn, som i år visar sin masterkollektion. Ida är en av Textilhögskolans studenter vars utveckling Cia Jansson och resten av Elles redaktion följt under flera år.

Emma vann designpris från Lindex

För andra året är Lindex huvudsponsor av modedesignstudenternas visning på Mercedes Benz Fashion Week i Stockholm. Nytt för i år är att Lindex också delar ut ett designpris för bästa kollektion till en av studenterna. 

Nina Starck, som är designchef på Lindex, delade innan visningen ut priset som gick till Emma Lindqvist för kollektionen 5-i-9.

– Det vi har tittat efter är en kollektion som verkligen lyckas förmedla det studenten vill förmedla och att kollektionen håller ihop. Det är saker som är viktiga när man jobbar ute i verkligheten och de sakerna tycker vi att vi hittat i Emma Lindqvists fina kollektion.

Från Emma Lindqvists vinnande kollektion 5-i-9.

Prissumman är på 50 000 kronor, men det är bara en del av priset. Emma Lindqvist kommer också att få ta fram en kollektion för Lindex som kommer att säljas i kedjans butiker. Dessutom får hon jobba tillsammans med Lindexs team i Turkiet där kläderna produceras.

– Att transformera en kollektion från catwalken till mer kundanpassat är en viktig del av designarbetet, säger Nina Starck.

Läs mer

Om Exit13 – Textilhögskolans examensutställning
Se filmen från visningen

Om Lindex designpris
”Imponerande examensvisning”
, webb-tv från Svenska Dagbladet
Om EXIT-visningen på rodeo.net

Kulturnyheterna i SVT om modeveckan

Du missar väl inte Textilhögskolans stora invigning?

Den 17-19 oktober inviger Textilhögskolan sina nya unika lokaler i Textile Fashion Center i Borås. Läs mer om invigningen.

Text: Ida Borenstein och Therese Rosenblad
Foto: Ida Borenstein och Kristian Lövenborg