Från ”Borås, Borås” till ”Gangnam style”

Varför har du valt att studera en termin utomlands?

- Det finns flera anledningar. Dels är Sydkorea ett intressant land som jag gärna vill utforska och uppleva. Dessutom tycker jag att det är viktigt att uppskatta och ta vara på de möjligheter vi studenter får. Både för att se oss om i världen och ta med oss våra upplevelser och erfarenheter tillbaka till Sverige och Textilhögskolan (THS).

Ni är ett helt gäng som åker tillsammans, hur kommer det sig?

- Först fick jag en utbytesplats i Helsingfors, vilket var jättekul men jag kände att fanns mer att få ut av ett utbyte utanför Europa. Jag och några klasskamrater hade länge varit intresserade av att åka till Asien. Dessutom hade det varit roligt att få uppleva vår utbytestermin tillsammans. Vi sökte, och fick platser i Incheon. Att åka tillsammans var inte avgörande, men det var ett plus.

Tror du att det kommer vara någon skillnad på vardagen i Sydkorea gentemot vardagen i Borås?

- Det både tror och hoppas jag på. Vi är i en spännande fas i utbildningen just nu, under höstterminen erbjuds kurser i Borås som är unika för THS. Eftersom vi är i Sydkorea då så hoppas jag på likvärdigt intressanta och givande erfarenheter i Incheon. Vårt utbyte är inte enbart utbildningsrelaterat, utan också kulturellt, socialt och även pedagogiskt. Jag ser fram emot att lära mig mer om och förhoppningsvis förbättra min egen förmåga att anpassa mig till nya situationer och utmaningar.

Hur ska ni bo?

- Vårt boende är fixat och klart. Kontaktpersonen på skolan gav oss förslag och vi valde att bo i studentrum som finns i anslutning till skolan. Vi bor i egna rum i samma byggnad.

Är det något speciellt som du är orolig för inför utbytesterminen?

- Det är klart att jag har resfeber, fast ingenting känns omöjligt. Att vara ett gäng som åker är tryggt, vi kommer att hjälpa och stötta varandra under tiden. Många av dem jag åker med är nära vänner.

Tror du att ditt utbyte kommer hjälpa dig i framtida studier eller arbete?

- Självklart! Oavsett vad man gör eller var man är så är det en fördel att ha erfarenhet av olika kulturer och sociala sammanhang. Asien är en växande marknad, att få uppleva den mentaliteten, disciplinen och deras tankesätt tror jag är oerhört lärorikt. Lika väl som att vi delar med oss av våra erfarenheter i gengäld. 

Har du planer på att besöka några speciella platser eller liknande?

- Mycket kommer att bero på skolans upplägg, jag är öppen för de förslag som skolan ger oss. Självklart vill jag få uppleva Sydkoreansk kultur och maximera vistelsen i Asien genom att besöka spännande och intressanta platser. Ett måste finns det dock: att uppleva en K-pop konsert!

Text: Adam Frankenius, foto: Martin Karlsson