Experiment för att minska mängden kläder i hushållsoporna

Rapporten heter ”Textilreturen i Ullared – ett experiment om återvinning” och är skriven av Daniel Hjelmgren och Eva Gustafsson. Projektet och experimentet handlar om att samla in både hela och trasiga kläder i nära anslutning till en stor shoppingdestination.
─ Det är en angelägen fråga hur vi kan förbättra miljön. Att öka återvinningen av kläder kan ju vara en pusselbit i det stora arbetet, säger Daniel Hjelmgren, vid Högskolan i Borås.
Svenska konsumenter slänger en väsentlig del av sina avlagda kläder i hushållssoporna. Det är resursslöseri eftersom det går åt mycket naturresurser till textilproduktion. Ett mer miljövänligt sätt är att återanvända eller återvinna materialet. Experimentet – som görs på Gekås Ullared i samarbete med Human Bridge - går ut på att minska mängden textilier i hushållssoporna.
─ På Textilreturen är det möjligt att lämna både hela och trasiga textilier. Medan hela textilier säljs på secondhandmarknaden eller skänks direkt till behövande, säljs de trasiga till återvinningsföretag, säger han.
Återvunna fibrer används framförallt i icke-vävda textilier, exempelvis kan de användas i stoppning av madrasser eller ljudisolering i bilar. Intäkterna som Human Bridge får in används till att finansiera hjälporganisationens biståndsarbete. När Textilreturen startades var det ovanligt att även ta emot trasiga kläder.
Projektet verkade okomplicerat inledningsvis men visade sig kräva mycket planering och förberedelser. Dessutom hänger experimentets framgång på att Gekås kunder medverkar.
─ Det visade sig att det är svårt att ändra folks beteenden. Det kommer nog ta längre tid än vi trodde att sprida informationen till kunderna så att de tar med och lämnar kläder på Textilreturen när de åker till Ullared och shoppar, säger Daniel Hjelmgren.

Releaseparty för rapporten är den 18 december klockan 13-14 i Vardagsrummet utanför biblioteket på Högskolan i Borås.

Fakta
Titel: Textilreturen i Ullared – ett experiment om återvinning
Författare: Daniel Hjelmgren och Eva Gustafsson
Kontakt: Daniel Hjelmgren, Tfn: 033-435 4145, Mobil: 0706 87 91 33

Ta del av rapporten här

Text: Anna Kjellsson