Sociala frågor ger värdefulla kläder

Bilden föreställer plagg av Sara Lundberg, Iman Aldebe och Helle Robertson Forslund

Vad är favoritskjortan egentligen värd? Den tanken gav Pia Mouwitz, lärare på Textilhögskolan och projektledare för EU-projektet Baltic Fashion, idén till att undersöka kläders värde bortom det ekonomiska.

– Svaret kan vara så många olika saker och det är nästan alltid personligt. I mitt fall var det till exempel så att skjortan har varit min morfars, vilket ger den ett unikt värde för mig, säger Pia Mouwitz.

Värdefullt blir långlivat

Under hösten har hon samlat elva designers på Textilhögskolan vid Högskolan i Borås för att undersöka hur man kan göra kläder som spelar roll.

Pia Mouwitz menar att det är viktigt att fundera kring vad som är meningsfullt med vissa plagg, inte minst för att den som ser ett värde i de kläder och skor han eller hon äger kommer att behålla det längre. Men det handlar också om att undersöka hur komplicerat det kan vara att kommunicera det man som designer vill förmedla, eftersom alla mottagare har olika referenser.

Resultatet av projektet är lika mångfacetterat som de elva olika designers som deltagit. När de fick tänka bortom ekonomiska värden dök flera andra innebörder upp. Skodesignern Elin Melin valde att göra ett par regnbågsfärgade skor.

– Under designprocessen dök det upp rapporter om anti gay-lagar och förtryck av homosexuella och andra minoriteter runt om i världen, så jag valde att värdera rätten att vara stolt över sin identitet och sitt arv, säger Elin Melin.

Sociala frågor viktiga

Även för modedesignern Iman Aldebe är sociala frågor viktiga i designprocessen. Hon skapar kläder i gränslandet mellan österländska och västerlänska traditioner. Resultatet i projektet blev en klänning med en huva och turban i sammet.

– Jag vill ha med andlighet och natur som värden i mina kläder. Dessutom tror jag att kläder kan bidra till ett samhälle som är socialt inkluderande snarare än utestängande, säger Iman Aldebe.

Projektet har resulterat i en webbaserad utställning där man kan se flera av plaggen och accessoarerna och läsa mer om de respektive designerna. Se utställningen här.

 

Mer om projektet “To make clothes that matter – from tradition to new design aesthetic”

  • Deltagande designers är Angella Mackey, Fiffi Wilton, Mathilda Nilsson, Linda Holten Ramsvik, Malin Unga, Elin Melin, Iman Aldebe, Petra Dahlin, Victoria Cleverby, Sara Lundberg och Helle Robertson Forslund.
  • Läs och ladda ner rapporten “To make clothes that matter – from tradition to new design aesthetic”.
  • Projektet avslutar Textilhögskolans arbete inom det EU-finansierade projektet Baltic Fashion. Textilhögskolan vid Högskolan i Borås har varit svensk kontakt i det modefrämjande projektet och bland annat jobbat med forskning och innovation. Läs mer om projektet här. Läs mer om Textilhögskolans arbete inom Baltic Fashion här