Tobias Richards får STINT-stipendium – Berkeley nästa

Undervisning och handledning står preliminärt på schemat.

−Det var extra många från Sverige som sökte i år. Jag blev intresserad när man fick möjlighet att söka till avancerad utbildning och forskning. Tidigare har man främst kunnat söka för undervisning på liberal arts-kurser. Sedan lockade möjligheten att komma ett av de topprankade universiteten i USA, inte minst när det gäller områdena kemi- och bioteknik.

University of California Berkeley är ett nytillkommet universitet inom STINT:s program. Universitetet har mer än 35 000 studenter, över 50 doktorandutbildningar och 22 nobelpristagare (8 fortfarande aktiva).

Vistelsen på Berkeley är mycket betydelsefull för Tobias Richards.

−Det blir en viktig erfarenhet att se hur diskussionerna går mellan undervisande personal och att se hur undervisningen strukturmässigt ser ut där och hur man gör för att universitetet ska vara så framgångsrikt som det är. Sedan hoppas jag så klart kunna knyta kontakter för långsiktiga samarbeten inom vårt eget område, resursåtervinning och hållbar utveckling,  säger Tobias.

Han ser fram emot att se hur det dagliga livet både på universitetet går likväl som det sociala livet. Med sig på resan tar han familjen, hustru och de tre döttrarna, 15, 13 och åtta år gamla, som då får gå en termin i en amerikansk skola. Nervöst?

−Barnen tycker nog att det blir både spännande och nervöst. Speciellt den yngsta som ju inte har läst engelska än. De undrar också hur det blir med kompisarna och så.

Planeringen är i startgroparna. Tobias har fått kontaktpersoner så att de kan börja diskutera förutsättningarna. Till våren ska en planeringsresa göras för att i detalj gå igenom terminens upplägg med undervisning, eventuell handledning och rena praktikaliteter som boende och skolgång för döttrarna.

Tanken med STINT-vistelsen är att stipendiaten ska ta med sig lärdomar om värduniversitetet tillbaka till sitt hemuniversitet för att kunna utveckla undervisning och utbildning på hemmaplan.

Text: Solveig Klug
Foto: Ulf Nilsson, mimbild