Boråsstudent vinnare av Almedahls Award

 Utifrån tävlingens tema ”Inspiration Stanley Kubrick” har Vega Syversaetre Johannessen inspirerats av filmen Lolita från 1962.
 – Det är en grafisk film med fina bilder, nyanser och kontraster. Jag gjorde skisser med akvarell för att skapa enkla former med ljusa färger, säger Vega Syversaetre Johannessen.

Därefter fördes skisserna in i datorn och resultatet blev slutligen fyra abstrakta mönster som funkar var och ett för sig men också filtrerade ovanpå varandra.

Hennes mönster kommer att finnas i Almedahls monter under Stockholms möbelmässa som sex olika tryck.
– Det ska bli kul att få vara på plats på möbelmässan och bygga nätverk. Vinsten öppnar lite dörrar och ger möjlighet att få in en fot i arbetslivet, säger Vega Syversaetre Johannessen. 

Motiveringen från Almedahls Award jury:

”Med kollektionen ”We have to get one of these coloured girls” inspirerad av filmen Lolita från 1962 har Vega skapat mönster med egna uttryck och intressant formspråk som blickar framåt inom vår genre.

Resultatet är en formstark helhet där hon fångat den svartvita filmens grafiska uttryck och låtit det färga in kollektionen. Vega har lyckats fånga essensen av det figurativa filmberättandet och översatt det fritt till nonfigurativa mönster väl lämpade för rotationstryck. Gamla tekniker som akvarell och frotage förvaltas fint genom den digitala processen.

En helgjuten kollektion med fyra starka och väl genomarbetade mönster, som klarar sig var för sig men också filtretade över varandra. Kontrasterna i filmens budskap är subtilt gestaltade i mönstren. Den enas vinst är den andras förlust, en tes och något man kan leka med när man bygger en kollektion från mönsterskisser till textila produkter.”