Johanna gjorde examensarbetet i Brasilien

Varför valde du att åka på utbyte till Brasilien?

-Utbytesstudier är en väldigt bra erfarenhet att ha med sig i bagaget. Högskolan har ett samarbete med Regional University of Blumenau, FURB, och jag och en klasskompis fick möjlighet att åka på ett Linnaeus-Palmeutbyte.

Vad visste du om Brasilien innan du åkte?

-Att det är det största landet i Sydamerika, de pratar portugisiska och att Amazonas finns där. Och de gillar fotboll. Det är ändå ett välkänt land och jag hade läst om deras växande ekonomi, deras nya kvinnliga president och de stora kuststäderna har man sett otaliga resereportage om. Men annars inte särskilt mycket.

Hur blev ni mottagna av värduniversitetet?

-Mycket väl. Vi fick mycket stöd av värduniversitetet innan vi åkte, med kontakter för boende, svar på olika frågor osv. De gav oss plats i datasalen där vi kunde sitta och arbeta hur mycket vi ville, vi fick två handledare till vårt examensarbete och vi hade återkommande möten med dem. Vi fick många vänner som gjorde vår vistelse till en underbar tid. Det blev många skratt åt olika kulturkrockar.

Hur upplevde du tiden på FURB?

-Jag var där bara i tio veckor för att göra mitt examensarbete och det kändes som en alldeles för kort tid för att kunna göra en bedömning av skolan. Men alla var hjälpsamma och lokalerna fräscha. De flesta rum hade AC, dock inte datorrummet där vi satt och arbetade.

Och i Blumenau? 

-Blumenau är en rätt så stor stad, med svenska mått vill säga. Den ligger i södra Brasilien och har därför lite större variationer i klimatet än i norra delen av landet. När jag kom dit i mars var det varmt, även om den varmaste tiden var över. Det är en fin stad med mycket europeisk arkitektur och staden är omgiven av berg. Eftersom det går ungefär två bilar per capita i staden så kan ni föreställa er trafiken. Vi hade det mesta inom gångavstånd vilket var skönt eftersom ingen riktigt lyckades förklara hur kollektivtrafiken fungerar, så den undvek jag i största möjliga mån. Våra nya vänner visade oss runt. De bjöd med oss på fester och roliga event.

Vad har tiden i Blumenau betytt för dig?

-Det var en fantastisk tid som har betytt väldigt mycket. Det var mycket hårt jobb med examensarbetet men också roliga och oförglömliga upplevelser. Det har lärt mig att man har bara allt att vinna och inget att förlora på att våga ta språnget. Tiden gick så fort så jag hann knappt längta hem, jag trivdes så otroligt bra så jag funderade länge på att åka tillbaka. Människorna där är så fantastiska, och man kände sig välkommen överallt. Vi svenskar har mycket att lära från folket i Blumenau. Jag hoppas att min vistelse där har gjort mig till en mer öppen person.

Tips till andra studenter

-Förbered dig för ditt examensarbete. Planera ditt projekt i förväg. Diskutera med examinatorn här hemma och med handledaren på FURB och bestäm med dem hur tät kontakt för uppföljning ni ska ha. Kom ihåg att du är gäst när du är där och tänk på vilka kulturkrockar som kan uppstå. Det är t.ex. helt okej att diskutera och jämföra länder, men det är också vanligt att svenskar tycker att de vet bäst och att deras lösningar är de rätta, med risk att man trampar folket där på tårna. Vi träffade många människor som var väldigt medvetna om situationen i sitt hemland, om vad som var bra och mindre bra. Det var givande diskussioner och väldigt spännande att få höra deras historier och åsikter. Det absolut bästa tipset jag kan ge: Umgås så mycket ni kan med lokalbefolkningen! Då får du får det mycket roligare och du får se en helt annan sida av landet.

Johanna Samuelsson

Ålder: 29
Från: Sätila
Studier: Naturvetenskapliga programmet på gymnasiet, högskoleingenjörsexamen i energiteknik 2012, Högskolan i Borås.
Utbytesstudier: Linnaeus-Palmeutbyte till Regional University of Blumenau, Brasilien, FURB, våren 2012.
Jobbar som: Konsult på teknikkonsultföretaget ÅF.