Stjärnan ska till rymden - söker studenthjälp

Hörsalen på Textilhögskolan var överfull med drygt 120 studenter som ville ha exjobbstips under onsdagseftermiddagen. Till exempel söker Kasthall, FOV Fabrics, SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut och många fler, duktiga studenter för olika uppdrag. Men uppdraget som kanske stack ut mest kommer från Renata Chlumska. I samarbete med Spaceport Sweden ska hon bli den första svenska kvinnan i rymden och behöver hjälp med att ta fram en träningsdräkt.
– I dräkterna som det görs G-kraftstester i dag finns det för mycket fickor. Jag vill ha en lätt dräkt, som snarare kyler ner än värmer och som inte låter. Den ska vara figursydd men inte sitta för tajt, säger Renata Chlumska och lägger till med ett skratt:

– Vilka krav jag har!

De fyra textilingengörsstudenterna Marika Doedsens, Maria Halvarsson, Erik Göranzon och Kajsa Grahn har nu i uppdrag att ta fram ett material som kan användas till träningsdräkten. Även Smart Textiles kommer att driva ett projekt tillsammans med Spaceport och Renata Chlumska under våren.


Studenter från textilingenjörsutbildningen ska hjälpa Renata Chlumska att ta fram ett material. Även studenter från textil produktutveckling kommer ha ett projekt med anknytning till rymdresan. Lena-Marie Jensen (till höger) från Smart Textiles. Stig Nilsson, utbildningsledare i toppen.