Textilhögskolan tar grepp om hållbarhetsfrågor

Sustainable Apparel Coalition (SAC) är en sammanslutning av cirka 80 av världens största tillverkare av textil och mode som t.ex. H&M, Adidas, Zara och Nike. Organisationens vision är att skapa en mode- och skoindustri utan onödig påverkan på miljön och som har en positiv inverkan på människor och samhälle. Målet är att skapa en gemensam syn på hållbarhetsfrågor, kunna mäta social och ekologisk inverkan från textila värdekedjor genom Higg-indexet och hitta ett gemensamt sätt att kommunicera ”hållbarhetsmått”.

– Tanken är att ett plagg i framtiden ska kunna prissättas som vanligt men också vara märkt med hur många ”miljöenheter” som har gått åt för att producera plagget, säger Jonas Larsson vid  Textilhögskolan som har arbetat för medlemskapet.

För att bli medlem i organisationen krävs två rekommendationer från medlemsföretag. I det här fallet var det H&M och Adidas som gjorde medlemskapet möjligt och Borås blir det fjärde lärosätet i hela världen.

– Medlemskapet ger Textilhögskolan tillgång till ett stort kontaktnät inom branschen, håller oss uppdaterade på hållbarhetsfrågor och ger oss framförallt möjlighet att påverka industrin. Textilhögskolans roll inom SAC är att sprida kunskap om organisationen, bidra till utvecklingen av Higg-indexet och lära ut hur negativ social och ekologisk inverkan från textila försörjningskedjor kan minskas, säger Jonas Larsson.

De övriga lärosätena som är medlemmar: 

  • Duke University
  • University of Delaware
  • Utrecht University

Text: Therese Rosenblad