Högskolans prorektor ny i Debutantprisets jury

Hur kommer det sig att du hamnat i juryn?

– Borås Tidnings Debutantpris delas ut av Borås Tidning i samverkan med Högskolan i Borås. Jag tillfrågades under våren när en plats i juryn blev vakant, förmodligen för att jag är litteraturvetare med många års undervisning och forskning i bagaget.

Hur ser du på ditt uppdrag?

– Jag tycker att det är ett hedrande och ansvarsfullt uppdrag att vara med att utse årets vinnare. Jag kommer att göra mitt bästa för att bidra med en så rättvis och klok bedömning som möjligt.

Fakta
Borås Tidnings Debutantpris på 100 000 kronor delas, i samarbete med Högskolan i Borås, ut sedan 2001 årligen till en debutant inom svensk prosa och lyrik. Juryn nominerar fem författare som sedan bjuds in till Borås och en debutantprisdag där vinnaren sedan avslöjas. Syftet är att stödja ett författarskap som juryn anser ha förutsättningar att bli spännande och betydande.
Läs mer om Debutantpriset och vinnarna genom åren.

Vad tycker du om ny svensk litteratur generellt?

– Jag älskar den svenska berättartraditionen och tycker att det finns väldigt mycket bra ny svensk litteratur, både skriven av de etablerade författarna (t.ex. Kerstin Ekman, Torgny Lindgren) och av debutanter (Tomas Bannerhed: "Korparna", Susanna Lundin: "Hindenburg", Lyra Ekström Lindbäck: "Tillhör Lyra Ekström Lindbäck"). Det finns en stor variation vad gäller form och ämnen, men det finns en oerhört och nästan magisk intensitet vad gäller språket i de texter jag tycker om. 

Har du något lästips inför sommarens stunder i hängmattan?

– Johannes Anyuru: "Det kom en storm från paradiset" samt Elisabeth Åsbrink: "Och i Wienderwald står träden kvar". Jag vill även tipsa om en dansk och en tysk bok i var sin svensk översättning: Carsten Jensen: "Vi de drunknade" och Felicitas Hoppe: "Pigafetta".

Text: Johanna Avadahl
Foto: Ulf Nilsson