Veljekset Keskinen – Finlands motsvarighet till Gekås Ullared?

– Veljekset Keskinens lokalisering på landsbygden i Tuuri och att det är en shopping- och turistattraktion som blivit TV-serie gör att det är lätt att dra paralleller till Gekås Ullared. Det visade sig dock att varuhusen skiljer sig åt ur flera aspekter, säger Karin M. Ekström, professor i företagsekonomi vid Högskolan i Borås och redaktör för den rapport om varuhuset som släpps i dagarna.

– Första intrycket var en mycket uppseendeväckande arkitektur som fick oss att undra om vi var i Las Vegas eller Tuuri. Det visade sig också att Veljekset Keskinen spelar en central roll för att locka besökare till Tuuri genom att arrangera många och stora event.

Karin M. Ekström berättar vidare att sortimentet var mycket brett och påminde om forna tiders lanthandel.
– Det fanns allt från skruvar och muttrar i lösvikt till märkesvaror som Marimekko, Iittala och Arabia. Något som förvånade var att Veljekset Keskinen saknade lågprislockvaror vid entrén, vilket vanligtvis används som plånboksöppnare av lågprisvaruhus.

Sex fokusområden

Rapporten består av sex kapitel med olika reflektioner från det två dagar långa besök som de svenska och finska forskarna genomförde. Kapitlen fokuserar på:

  • att attrahera shoppingturister genom upplevelser,
  • bybutiken som gåva för bygden och som turistattraktion,
  • hur detaljhandelsföretaget Veljekset Keskinen är fullt av kontraster,
  • olika aspekter av tid och rytm på Veljekset Keskinen,
  • negativa kundbeteenden på Veljekset Keskinen samt
  • att attrahera shoppingturister med hjälp av sociala medier.

Fakta
Rapporten ”Veljekset Keskinen – Finlands mest besökta shoppingdestination” är nummer 24 i Högskolan i Borås serie ”Vetenskap för profession”.

Från bybutik till landets största shoppingdestination

Veljekset Keskinen bildades 1969 och är idag Finlands näst största varuhus, beläget i Tuuri, en ort med 500 invånare i Österbotten i Finland. Företaget, som från början var en ”bybutik”, har över tid utvecklats till Finlands största shoppingdestination (över sex miljoner besökare per år) med ett varuhus, hotell, livsmedelsbutik, trädgårdsbutik, restauranger, bensinstation och camping. Kunderna kommer från hela Finland, men även internationella besökare hittar dit.

Release

Datum: Onsdagen den 26 juni
Tid: 13:00
Plats: Vardagsrummet, Högskolan i Borås

Rektor Björn Brorström och bokens författare presenterar boken.