EXIT13 - ett steg mot något nytt

Bea Åkerlund på plats utanför EXIT-utställningen på Kuben, Navet i Borås.

– Jag är otroligt inspirerad av den här visningen. Jag har följt Borås visningar i några säsonger nu och det känns som att nivån har höjts i år. Jag är väldigt imponerad av ”the workmanship” och tycker att alla designers har ett eget språk. Nu gäller det att trycka på det unika och göra alla tänkbara förbättringar inför visningen i Stockholm, säger Bea Åkerlund.

Hon är på plats i Borås för att inspirera modestudenterna till att göra en ännu bättre visning på modeveckan i Stockholm i höst. Med sin expertis inom styling och design ger hon råd om allt från skor till hur man lyfter fram sitt eget unika design-DNA och maxar sitt eget uttryck.

Superstylisten ger råd om skor till modedesignstudenten Emelie Ahlnér.

Med ett entourage och filmteam i hälarna botaniserar kändisstylisten bland modestudenternas alster backstage efter pressvisningen på torsdagen.

– Den här är fantastisk, säger hon och håller upp en av andraårstudenten Johanna Anderssons rosa puffiga klänningar. Även om pink inte är min grej längre så kan man ju inte sitta och se tråkig ut i Antwerpen. Skulle jag kunna få låna den här?

Emelie Ahlnér fick Moderådets stipendium

Modedesignstudenten Emelie Ahlnér vann Svenska Moderådet och TEKO:s stipendium för sin kollektion "Kurbitch". Stipendiet på 12 500 kronor delades ut av Lotta Ahlvar, vd för Svenska Moderådet och ledamot i styrelsen vid Högskolan i Borås.

– Det har varit förskräckligt svårt att utse en vinnare i år. Jag har förmånen att se många skolors examensvisningar och jag måste säga att ni studenter på Textilhögskolan i Borås håller en mycket hög klass internationell sett.

– Det känns helt oväntat och väldigt skönt. Nu har jag kanske råd att betala i alla fall hälften av min kollektion, säger Emelie Ahlnér själv glatt.

Att få stylingråd från Bea Åkerlund var en välkommen bonus.

– Det är väldigt kul att någon som kan så mycket blir så pepp på våra kollektioner. Vi i Borås kämpar alltid med PR och att synas jämte Stockholm, och det här visar att vi ju är minst lika bra!

Gustav Falgèn med kollektionen "Numeris Pelliscapitus Uniformis" och Emma Lindqvist med sin kollektion "5 - i - 9".

Jesper Danielsson tog med sin kollektion "Functional Cuts" funktionskläder till en ny nivå. Saina Koohnavards kollektion heter "Chickipedia".

Den viktiga skarven

Textildesignstudenterna Josefina Tengvall och Matilda Johansson har skapat ”Skarv”, en rumsavdelare som är tänkt att användas på Kriminalvårdsanstalten. Avdelaren är tillverkad av resttextilier från Röda Korset. För att skapa rumsavdelaren har Josefina och Matilda testat idén med många olika material. 

– Skarv handlar om gammalt och nytt, om att vara inlåst och längta ut. Det finns en del saker i vårt arbete som betraktaren kanske inte lägger märke till direkt. Graderingen från mörkt till ljust och att färgerna går från kalla mot det varma. Vi tänker att det ska symbolisera den förändring internerna går igenom.

– Rumsavdelaren ska hänga i det samtalsrum som används när internerna förbereder sina utskrivningssamtal. Att avdelaren har en 3D-känsla och volym är viktigt för rummet.

Fakta
Utställningen pågår 31 maj-2 juni kl. 11:00-16:00. Välkomna till Kuben (Navet), Nybrogatan 9, Borås.
Modevisningen kommer även att visas på Stockholm Fashion Week i augusti och på London Fashion Week i september.
För mer information och bilder: www.exit13.se

En tolkning av staden

Linnéa Eketrä, som också studerar textildesign, har hämtat inspiration till sitt examensarbete från sina yngre tonår i Göteborg. ”En stad på scen” är en slags scenridå med motiv från tre olika platser i Göteborg.

– Min pappa tyckte det var viktigt att vi kände till historian om vår stad innan vi gav oss ut i världen, så när vi var yngre tog han med oss runt i Göteborg. Vi ville hellre shoppa och tyckte det hela var ganska tradigt. Men nu förstår jag vad han ville åstadkomma.

Stiftelsen delar varje år ut bidrag till forskning/utbildning, näringsliv, kultur och idrott i kommunerna Bollebygd, Mark, Svenljunga och Borås stad. Under åren 1998 - 2012 har runt 1 200 mottagare fått dela på nästan 169 miljoner kronor, varav Högskolan i Borås har fått närmare 65 miljoner kronor. Sparbanksstiftelsen Sjuhärads webbplats. EXIT 2013 fick 50 000 av Sparbanksstiftelsen Sjuhärad.

– När jag tänker tillbaka på den tiden så är det faktiskt mest möten med människor jag minns och det återspeglas i mitt arbete. Motiven kommer från Bengans skivaffär, saluhallen och Naturhistoriska museet. Att ha en personlig utgångspunkt i designen är viktigt för mig och jag tror att det genererar ett mervärde för betraktaren. 

Text: Johanna Avadahl, Ida Borenstein och Jennifer Tydén
Foto: Henrik Bengtsson och Martin Karlsson