Therese praktiserar på Nordiska Ministerrådet i Tallinn

Hej Therese Svedberg, student på magisterutbildningen i strategisk information och kommunikation, vad gör du i Tallinn?

Jag praktiserar som kommunikatör vid Nordiska Ministerrådet och som forskningsassistent inom diskrimineringsfrågor vid Institutet för Baltiska studier. Jag blev nyligen beviljad Erasmus praktikstipendium genom Högskolan i Borås och jag kommer vara kvar här till slutet av sommaren.

Vad gör du under praktiken?

Min huvuduppgift under praktiken på Nordiska Ministerrådet är att utveckla en kommunikationsstrategi. Jag hjälper även till med att bland annat skriva pressmeddelanden, nyhetsartiklar och rapporter, uppdatera sociala medier och översätta dokument. 

Hur söker man Erasmus praktikstipendium och klarar man sig på stipendiet?

Jag kontaktade Veronica Trépagny, den internationella koordinatorn på institutionen Biblioteks- och informationsvetenskap/Bibliotekshögskolan, som hjälpte mig med ansökningsprocessen. Stipendiet är på 400-500 Euro i månaden, vilket betyder att man måste komplettera med CSN eller andra stipendier.

Har du träffat några intressanta personer eller varit med om något spännande?

Det som varit mest spännande för mig hittills har varit att delta i Nordiska Ministerrådets projekt om migration och demografiska utmaningar i Norden och Baltikum. Sedan tidigare har jag en magisterexamen i migrationsstudier och att få delta i projektet har gjort att jag har fått arbeta med mina stora intresseområden: internationellt samarbete, migration och kommunikation. Genom projektet deltog jag även på en konferens i Vilnius där jag träffade experter inom migrationsfrågor från hela Baltikum och Norden. Just nu ser jag fram emot att förbereda och delta i konferensen om arbetet mot människohandel i norra Europa.

Hur är det att bo i Tallinn?

Även om Tallinn är en ganska liten stad så det finns alltid något nytt att upptäcka. Det jag tycker är mest spännande med staden är blandningen mellan gammalt och nytt. Mitt kontor ligger bland de medeltida gränderna i Gamla stan, men strax utanför stadsmuren finns det höga skyskrapor och moderna shoppingkomplex. Det finns många kyrkor och katedraler, men även många minnesmärken från när Estland var en del av Sovjetunionen. En spännande blandning, helt enkelt, med en hel del kontraster. Med tanke på att medellönen i Tallinn ligger på 600-700 euro före skatt är det relativt dyrt att bo i Tallinn. Jämfört med Sverige är det dock ett billigt land att bo i och CSN räcker mycket längre än vad det gör hemma. Överlag så är det en skön, avslappnad stämning i Tallinn. 

Text: Birgitta Wallin
Foto: Privat