Kulinarisk turism under Eurovision Song Contest

Projektet ska studera framväxten av den kulinariska turismen – vilka villkor som styr den, hur utmaningar och möjligheter ser ut och om det finns specifika hinder för tillväxt. Det ska undersökas hur potentialen i mat och gastronomisk matlagning kan utnyttjas för att skapa en positiv upplevelse av en plats och hur den kan förstärka redan existerande besöksmål.

Fakta om forskarna
Karin M Ekström
- Professor i företagsekonomi, i sin forskning inriktad på marknadsföring och konsumentbeteende. Ständig sekreterare i Måltidsakademien
Håkan Jönsson – Docent i etnolog och tidigare kock som under mer än tio år arbetat med forskning om mat och måltid, bland annat kring mjölkens kulturella betydelse i Sverige
Mer information om projektet

– Vi är på plats i Malmö för att studera matens roll vid Eurovision Song Contest, berättar Karin M Ekström. Tillsammans med Lunds Universitet driver vi ett forskningsprojekt om mat och turism som är finansierat av Besöksnäringens forsknings- och utvecklingsfond (http://bfuf.se/).
Skåne gör en stor satsning på mat kring festivalen, vilket gör det extra intressant för oss att vara närvarande och vi kommer även att besöka gårdsbutiker i närheten.

– Maten är en viktig del av besöksnäringen och vi hoppas kunna kartlägga de framgångsfaktorer som gör att vissa entreprenörer lyckas bättre än andra, säger Karin M Ekström.

Text: Camilla Carlsson
Foto: Ulf Nilsson