Byggingenjör från HB nominerad till Årets byggchef

Christina Andersson har läst till byggingenjör vid Institutionen Ingenjörshögskolan och tog examen 1996. Sedan dess har hon samlat på sig erfarenheter från flera byggföretag. Nu vill hennes arbetsgivare och kolleger se henne som årets byggchef.

Hur kommer det sig att du har nominerats till årets byggchef?

−Kolleger initierade det och företaget skickade in en nominering. De tycker tydligen att jag var en värdig kandidat. Självklart är det väldigt kul att ha nominerats!

Med vilken motivering?

−Motiveringen gjordes inom Lönsamhet, Kundrelationer, etiskt agerande, ledarskap och förnyelse. Bifogar nominering.

Vad har du gjort efter att du tog examen hos oss? 

−Jag  började arbeta som arbetsledare på Tage & Söner AB i Varberg. Efter cirka två år gick jag vidare och fick egna jobb som platschef. Efter knappt fyra år där började jag arbeta på Consultec ByggProgram AB som kundcoach. Det jobbet innebar att jag sålde och utbildade byggare på dataprogram för kalkyl och planering i byggbranschen. Efter fem år som kundcoach fick jag frågan om att bli affärsområdeschef för hela Bygg & anläggningsdelen på Consultec. Detta jobb var helt klart ett arbete som var utvecklande, framförallt ledarskapsmässigt. Sedan kontaktade Wäst-Bygg mig inför att de skulle etablera sig på min hemort Varberg och jag blev tillfrågad om jag ville bli projektingenjör inom bostad. Jag jobbar här sedan 2009. Wäst-Bygg är ett väldigt bra företag på många sätt att arbeta på, spännande projekt, bra organisation och mycket trevliga kollegor. Efter knappt ett och ett halvt år som projektingenjör gick jag vidare till en projektledarroll och är idag ansvarig för all bostadsproduktion som görs i Halland.


Det är fler tjejer som har nominerats än killar. Vad tänker du om det?

−Att branschen är på väg åt rätt håll.

Är det många kvinnor i motsvarande position som du i byggbranschen?

−Det blir fler och fler men fortfarande är vi alldeles för få. En blandning mellan kön, ålder och etnisk tillhörighet är jätteviktig för att få bra arbetsgrupper. Man kompletterar varandra bra genom att man tänker och fungerar på lite olika sätt.

Christina Andersson
Ålder: 38
Från: Varberg
I
ntressen: träning och hälsa, inredning, umgås med vänner
Motto: Ordning och reda, engagemang, glädje och delaktighet

Hur blir du bemött av kolleger?

−Jag har hela tiden blivit mycket väl bemött.

 

Egenskaper som man på Wäst-Bygg värderar hos Christina Andersson:

  • Besitter genom tidigare erfarenheter som är värdefulla för produktionsstyrning och ekonomiuppföljning.
  • Sprider ärlig glädje och positiv energi, har stor teknisk kompetens och vill alltid söka den bästa lösningen, vilket uppskattas av kunderna. Kreativ.
  • Följer företagets tydligt uppsatta uppförandekoder. God förebild.
  • Är närvarande i sitt ledarskap och skapar god stämning även i svåra situationer. Ger medarbetare utrymme att utvecklas och väsa i sina roller genom att hon har lätt att delegera.
  • Har en inre glöd för utveckling. Är nytänkande inom IT, Inköp, projektering, produktion och ekonomisk uppföljning.

Text: Solveig Klug
Foto: Joakim Nielsen