Rekordmånga textilekonomer studerar utomlands

Bakom de höga siffrorna ligger ett långsiktigt och strategiskt arbete som genomsyrat utbildningen. Förutom att studenterna uppmuntras till utlandsstudier vid olika informationsinsatser ingår det också kurser som handlar om hur den internationella textilbranschen fungerar inom marknad, inköp och logistik. Textilekonomstudenterna samläser dessutom vissa kurser med utbytesstudenter.
– Textilbranschen är oerhört global och som textilekonom behöver du lära dig att arbeta med människor från olika kulturella bakgrunder, inte bara läsa om hur man gör. Genom att arbeta ihop med personer från Europa och Asien redan i utbildningen får man ett försprång framför andra. En termin utomlands ger ytterligare vikt i CV:t för en nyexaminerad textilekonom. Det försöker vi pränta in hos studenterna redan under första året, säger Martin Behre, utbildningsledare.

I jämförelse med 2008 då en handfull studenter från utbildningen åkte på utbytestermin har en enorm utveckling skett. Dels har Textilhögskolans internationella koordinator Anneli Bentzlin arbetat med att öka platserna på partneruniversiteten, men hon har också märkt en attitydförändring hos studenterna.
– De inser att det är bra för dem att ta tillvara på möjligheten att kunna få en termin utomlands, säger hon och Martin Behre fyller i:

– Det är också bra för Textilhögskolan eftersom de utresande studenterna blir skolans ambassadörer i hela världen.  

Populäraste lärosätena för textilekonomerna våren 2013 är The Hong Kong Polytechnic University och Inseec i Paris.

Fakta utlandsstudier

  • Ca 90 studenter åker på utbytesstudier varje år
  • De utresande studenterna kommer från Textilhögskolans samtliga kandidatutbildningar förutom designteknikerutbildningen då inte utbytesstudier ingår. Dock arbetas det för att det ska ingå i även den utbildningen.