Utbytesstudier i Kina - något helt annorlunda

Varför valde du att åka på utbytesstudier i Kina?

Jag har alltid velat göra någonting extra av mina studier och valde därför att åka som utbytesstudent.  Anledningen till att jag valde Kina var att jag ville testa på någonting som är helt annorlunda jämfört med Sverige.

Vad läser du för kurser?

De kurser jag ska plugga här är: e-Commerce, SAP, International Finance, Human Resource Management, Organizational Behavior samt kinesiska. Utöver dessa kurser, som jag kommer få tillgodoräkna mig av skolan, har jag även valt till kursen Kinesisk kultur.

Vad tycker du om kurserna?

Av de kurser som har börjat är jag väldigt nöjd. Den kurs som skiljer sig mest från traditionella kurser är Kinesisk kultur. I den kursen ingår det bland annat att besöka ett museum, lära sig kampsport och lektioner om bland annat censureringen här i Kina.

Är det annorlunda att studera i Kina jämfört med på Civilekonomprogrammet på Högskolan i Borås?

Det är väldigt annorlunda att studera i Kina. Exempelvis ligger nästan alla kurser i början av terminen vilket gör den väldigt intensiv medan den andra halvan är lugnare. Rent lektionsmässigt påminner det lite mer om gymnasiet då man har namnupprop och heldagar i skolan. Även kulturskillnaderna märks av i klassrummet då det är ganska stökigt jämfört med på högskolan i Borås. Dessutom har man både mid term och final exam på en kurs som pågår under en månads tid. Detta innebär att det är mer jämnt fördelat över tiden.

Hur blir du bemött som utbytesstudent?

Som västerlänning blir man generellt väldigt väl bemött. Dock är det få som kan engelska men många kommer fram och säger hej eller tittar lite extra. Att man dessutom pluggar i Kina tycker de flesta är ännu roligare och de flesta tycker att man borde flytta hit.

Hur tillbringar du fritiden?

Skolan har en hel del arrangemang som man kan följa med på. På veckodagarna blir det en hel del plugg efter skolan eftersom vi är inne i den intensiva perioden nu. Men man hinner med både lite utgångar, middagar och turistande. Det händer alltid saker i Shanghai!

Hur bor du?

Enligt vår hyresvärd bor vi i ett lugnt område, det vill säga bredvid en gigantisk motorväg. För västerlänningar går det att hitta en hel del lägenheter som håller vår standard på bara några dagar. De flesta av våra vänner bor i kärnan av Shanghai medan vi bor lite närmare skolan. Hyran för en bra lägenhet är dock som hemma även om det går att hitta betydligt billigare. Vad man bör känna till när man är här är att utsidan alltid ser värre ut än insidan.

Vad har varit den största kulturchocken hittills?

Varje dag är en kulturkrock men det är det som gör Kina till ett roligt resmål! Bara att gå i mataffären eller på gatan är en upplevelse i sig. Det som har varit svårast att vänja sig vid är att man konstant är iakttagen.

Linnea Martinger Storme

Ålder: 22
Kommer från: Borås
Studerar: Civilekonomprogrammet
Utbytesstudier: Vårterminen 2013 på University of Shanghai for Science and Technology, Kina (kurser inom Business and Administration)
Blogg: http://linneastorme.blogg.se/


Text: Camilla Carlsson/Linnea Martinger Storme
Foto: Privat