Utbytesstudier i Tyskland ett lyft för Mikael

Varför valde du att åka på utbytesstudier i Reutlingen, Tyskland?

−Jag har alltid varit sugen på att komma ut och se andra delar av världen. Det är också ett perfekt sätt att göra sig mer attraktiv på arbetsmarknaden. Jag har alltid vart intresserad av Tyskland och att det är Europas största ekonomi gjorde det ännu mer intressant. En vän till mig var där året före och trivdes jättebra, vilket övertygade mig om att jag måste dit.

Vad läste du för kurser?

−Jag läste fem olika kurser, Supply Chain Management, Lean Management, Simulation Game, International Marketing and Sales och Intercultural Management. Jag läste också ett par kurser i tyska.

Vad tyckte du om kurserna?

−Alla kurser var intressanta. Samtliga lärare var professorer med bakgrund inom relevanta områden, vilket höjde nivån på undervisningen ytterligare. Lärarna var engagerade och hjälpsamma.

Är det annorlunda att studera i Reutlingen jämfört med på ditt program på Högskolan i Borås?

−Nej, det var ingen större skillnad. Jag läste näst intill identiska kurser som ingår i programmet här hemma vilket gjorde att jag kunde tillgodoräkna samtliga här hemma. Enda skillnaden är att undervisningsspråket var engelska och att kurserna oftast sträcker sig över hela terminen med tentor i slutet av terminen.

Hur blev du bemött som utbytesstudent?

−Jag kunde inte ha blivit bemött på ett bättre sätt. Alla har varit vänliga och tagit väl hand om oss. Både introduktionsmånaden i september och aktiviteter under hela terminen har gjort att det känts som att skolan har engagerat sig i oss utbytesstudenter.

Hur tillbringade du fritiden?

−Den tillbringade jag med de övriga studenterna, främst de internationella. Det fanns alltid aktiviteter att hitta på. Allt från att åka ut och resa, både i Tyskland och utomlands, gå på fester, sportaktiviteter eller bara umgås. Tyvärr räckte fritiden aldrig till för allt roligt. Studentlivet var mycket bra, helt annorlunda mot här hemma.

Hur bodde du?

−Jag bodde på studentboende två, tre minuter bort från skolan. Det fanns tre stora sjuvåningshus och ett fyravåningars. På varje våning bodde 18 studenter i enkel- eller dubbelrum. Det var blandat med både utländska och tyska studenter och det fungerade perfekt. Man blev som en liten familj på varje våning och det var alltid nära till alla andra. Trots att jag är van vid egen lägenhet fungerade det perfekt att dela kök och badrum.

Var det något som du tycker var särskilt bra med utbytestiden i Reutlingen?

−Allt jag upplevde i Reutligen var kanon. Helt klart den bästa perioden i mitt liv, hittills.

Vad känner du att utbytet har gett dig?

−Jag tycker utbytet har gett mig internationell erfarenhet som kommer att vara bra för framtiden, vänner över hela världen och det har hjälpt mig att växa som person på alla sätt och vis. Detta är något alla borde göra. Allasom får chansen att åka på utbytesstudier borde ta den. Tyskland kanske inte låter lika häftigt och exklusivt som Thailand eller Spanien, men det var mer spännande än jag någonsin kunde anat. Tiden där överträffade alla mina förväntningar redan efter två veckor.

Är det något man bör tänka på om man väljer att åka dit?

−Jag tycker att man borde överväga att åka själv om man har möjligheten. Det kan kännas skrämmande, men jag kan garantera att det kommer ge mer och gå hur fint som helst. Klarade jag det så klarar alla andra det också.

Mikael Stohm

Ålder: 25
Kommer från: Borås
Läser: Industriell ekonomi - arbetsorganisation och ledarskap, 180
Utbytesstudier: Höstterminen 2012 på University Reutlingen, Tyskland (kurser inom industriell ekonomi)

Text: Solveig Klug
Foto: Privat