Ut i verkligenheten på projektkurs – kö till lunch i fokus

Studenterna som går på programmet Industriell ekonomi – internationell affärsingenjör fick ta sig an ett verkligt problem på kursen projektarbete i kvalitetsteknik, kön till Albrechts restaurang på Högskolan i Borås mitt i värsta lunchrusningen.

−Målet med vårt projekt var att lösa kösystemet åt restaurangen i Röda matsalen och att inom befintlig budget göra det mer effektivt och sedan föreslå lösningar, säger deltagarna i den ena gruppen bestående av studenterna Isabelle Sahlén, Daniel Lund, Tom Ingram, Jesper Bengtsson, Angela Fernandes och Leen Kanaan.

De studerade flödet vid entrén, där det kan bli både trångt och rörigt, betalningssystemet som tar mycket tid och bromsar flödet, och hur personalen jobbade bakom disken och i köket, med att lägga upp mat, ta betalt, svara på frågor och göra i ordning specialkost.

Lärorik övning

I kursen ingick både att samla in data, göra mätningar, enkäter, intervjuer och att göra observationer.

−Vi fick lägga upp projektet helt själva och lärde oss jättemycket. Vi gick från att inte ha någon information alls till att ha samlat in massor av information, säger Isabelle Sahlén.

För de som köat för lunch i Röda restaurangen är problemet med otydlig kö, långsamma betalterminaler och väntan på service inget nytt när det är mitt i värsta rushen.

−Vi kom fram till att det bland annat fanns för många servicepunkter, för lite personal, otydlig skyltning och att man med små medel skulle kunna nå ett effektivt resultat, till exempel genom att göra tydligare köer, flytta menyskyltar, skaffa snabbare betalterminaler och anställa mer personal. Vårt fokus var att underlätta för personalen genom att lägga fram en kostnadseffektiv lösning.

−Vi som har jobbat här länge kan ha svårt att se utanför ramarna, säger Annika Albrecht med dottern Rebecka och berättar att man har fått in många bra förslag till förbättringar från studenterna.

Text och foto: Solveig Klug