Det textila i centrum under direktsändning

Sveriges Radio fyllde hela bottenvåningen på Textile Fashion Center, eller Simonsland som området traditionellt heter, torsdagen den 31 oktober. Det började 9.30 med att Sveriges Radio P4 Sjuhärad sände lokalt, med bland annat en kulturpanel och Boråsbandet Brödraskapet.

Klockan 13.00 var det dags för Lotta Bromé att ta över med sitt program P4 Extra som sänder över hela landet. Med sig som bisittare hade hon en annan Boråsare, sångerskan Jill Johnson.

- Det är första gången jag är här på Simonsland, och det är så fint här! sa Jill Johnson.

Röster från studenter

Under hela dagen arrangerade Textilhögskolan workshopen Fast forward and rewind, där modedesignern och före detta Textilhögskolestudenten Linnea Bågander hjälpte allmänheten att göra nya plagg av gamla avlagda second handkläder.

- Vi köper så mycket kläder som vi skulle behöva förlänga livet på, därför gör vi detta, sa Linnea Bågander till Lotta Bromé.

Ina Hjelte, som är masterstudent i modedesign, berättade om Textilhögskolans resa till Shanghai. Den 20 oktober visade modedesignstudenter sina kollektioner under modeveckan i Shanghai.

- Vi har aldrig blivit så väl omhändertagna. Det är en vädligt modeintresserad publik där och Shanghai vill vara Kinas modestad precis som Borås vill vara Sveriges, sa Ina Hjelte.

Sverige långt framme med smarta textilier

Från Högskolan i Borås innovationssatsning Smart Textiles kom forskaren Nils-Krister Persson för att berätta om hur textilier även kan användas bland annat inom sjukvården.

- Vi betraktar textil som något passivt som man bara har på sig. Vad vi försöker göra är att lägga till extra funktioner som att mäta hjärtat eller hur hjärnan funkar. Vi tänker att mycket sjukvård kommer att utföras hemma i framtiden, och att man kan förebygga vissa sjukdomar på detta sättet, berättade Nils-Krister Persson.

Lotta Bromé frågade hur långt framme Sverige är när det gäller den här utvecklingen av smarta textilier.

- Vi ligger ganska bra framme på vissa områden när det gäller smarta textilier och det är en stor vurm för detta internationellt, sa Nils-Krister Persson.

Hör hela programmet här.

Läs mer

Mer om Smart Textiles
Mer om studenternas visning i Shanghai
Mer om workshopprojektet Fast forward rewind