Jan Björklund: "Textilhögskolan ligger i framkant"

De speciellt inbjudna gästerna, som representerade näringslivet, politiken och akademin, minglade i Textile Fashion Centers entré innan middagen. Efter ett tag smög sig cirkusartisterna från Cirkus Cirkör in bland de 300 gästerna som startskottet för en spektakulär show med akrobatkonster och svingande från järnbalkar och tegelväggar i den före detta fabrikslokalen.

Ser framtiden i Borås

Med ursprung i Skene och en släkt djupt rotad i textilindustrin höll Jan Björklund sitt invigningstal om en bygd där textilen utgör både det förflutna och framtiden. Utbildningsministern poängterade att den svenska textilinudstrin idag handlar mer om kvalificerade textilier och då behövs forskning och högre utbildning.

–  Textilhögskolan ligger mycket starkt i framkant när det gäller kvalificerad textilforskning, det är här framtidens textila produkter tänks fram, sa Jan Björklund strax före sitt tal.

Han fortsatte:

–  Jag är född i textilindustrin, jag är uppfostrad i där, jag är uppvuxen där. Min pappa var textilarbetare, stora delar av släkten var textilarbetare, mina grannar var textilarbetare, nästan alla på Borås väveri på fabriken Kungsfors i Skene. Jag får många förfrågningar om att inviga olika saker, men måste avböja det mesta av tidsskäl, men det här var jag väldigt angelägen om att göra eftersom rötter finns i textilbygden och branschen.

Öppet hus på lördag

Lördagen den 19 oktober bjuds allmänheten in till Textile Fashion Center och Textilhögskolans nya lokaler. Det blir modevisningar, guidade rundvandringar i lokalerna och föreläsningar med bl.a. äventyraren Renata Chlumska.

Läs Björklunds tal i sin helhet.

Läs mer

Pressens bevakning:

 

Kunskapens trådar - ny bok om Textilhögskolans historia

Se bilder på kvällens gäster på Facebook

Text: Ida Borenstein och Emma Engström
Foto: Anna Sigge