Kunskapens trådar – ny bok om Textilhögskolans historia

Annie Andréasson arbetar till vardags som kommunikationschef på Högskolan i Borås men har de senaste åren även skrivit boken ”Kunskapens trådar”.

– När två ledande profiler inom den textila utbildningen hastigt gick bort år 2009 insåg vi på högskolan att vi måste berätta historien om Textilhögskolan medan vi fortfarande kan den, säger Annie.

2013 är det 30 år sedan textilutbildningarna omvandlades från gymnasieutbildningar till högskoleutbildningar. Att Textilhögskolan dessutom flyttar in i nya lokaler och blir en del av Textile Fashion Center gör inte tajmingen av jubileumsboken sämre.

Människorna, engagemanget, själen!

När arbetet med boken startade bestämde sig redaktionsrådet, bestående av Larsh Eriksson, f.d. intendent på Textilhögskolan, Inger Dahlin-Ros, journalist på Borås Tidning, Lars G Strömberg, kulturhistoriker och Annie Andréasson för att det var människorna som skulle stå i fokus. Det resulterade i en bok i intervjuform, baserad på 98 intervjuer.

– Kärnan i boken är alla de människor som på något sätt varit delaktiga i Textilhögskolans utveckling – lärare, studenter, chefer. Det finns ett sådant engagemang, en så tydlig själ och kreativitet i denna institution och det är det jag velat spegla genom alla de här intervjuerna. Det har varit fantastiskt att få grotta ner sig i det här, och som anställd på Högskolan i Borås i 21 år känner jag mig själv delaktig i den fantastiska resa.

Levande textilrike än idag

Efter att i decennier varit Nordens självklara stjärna inom de textila utbildningarna fick det som då hette Textilinstitutet det svårt när tekokrisen slog till på 1970-talet. Många trodde att loppet var kört både för textila utbildningar och för svensk textil och mode.

– Även om man inte tänker på Sverige som ett textilproducerande land idag så har vi en modeexport som omsätter mer pengar än både vodka och musik. Särskilt i Borås har man alltid varit bra på att hitta på nya saker när man mötts av motgångar. När tekokrisen slog till började man till exempel att istället för att tillverka kläder satsa på postorder, näthandel, jeansföretag och företag som tillverkar tekniska textilier.

Textile Fashion Center i Borås har bildats för att skapa ett nav i det textila Sverige. Här verkar olika textila näringar sida vid sida för att kunna mötas och samarbeta; utbildning, näringsliv, kultur och forskning. Textilhögskolan vid Högskolan i Borås är en självklar och drivande del i detta nav.

OM BOKEN

Titel: Kunskapens trådar – Textilhögskolans historia 1866-2013
Författare: Annie Andréasson
Förlag: CTF Publishing
Utgivningsdatum: 15 oktober 2013

Boken går att köpa till specialpriset 200 kronor under perioden 18 oktober till och med 25 oktober i högskolans reception. Därefter kostar den 350 kronor.

Boken Kunskapens trådar finns att köpa på följande ställen:
Akademibokhandeln i Borås,
Turistbyrån i Borås
Textilmuseet i Borås
www.adlibris.com/se
Receptionen Högskolan i Borås

Samtal utifrån ”Kunskapens trådar”

 Lördagen den 19 oktober bjuds allmänheten in till öppet hus i Textilhögskolans nya lokaler i Textile Fashion Center. På programmet står bland annat ett samtal utifrån boken ”Kunskapens trådar”. En panel bestående av några av de intervjuade personerna från boken kommer att göra tillbakablickar och diskutera Textilhögskolans historia och utveckling.
Tid och plats: lördag 19 oktober kl. 12:30 i Vestinidien 3, våning 2, Textilhögskolan
Medverkande: Erik Bresky, prefekt på Textilhögskolan, Carl-Gustaf Eliasson, prefekt på Textilhögskolan 1989 - 1996, Agneta Nordlund Andersson, arbetar med samverkansfrågor på Textilhögskolan, Nina Hernandez, forskare och utbildningsledare på Textilhögskolan, Sten Dellby, före detta informationschef på Högskolan i Borås. Moderator är bokens författare Annie Andréasson.

Läs mer om lördagens invigningsprogram

Kontakt

 Annie Andréasson, Tfn: 0708-174 122, E-post: annie.andreasson@hb.se