Modedesignstudenterna i Shanghai: "Roligaste visningen hittills"

Bilden visar modedesignstudenter i Shanghai

Det är fem månader sedan som årets avgångsvisning från mode- och textildesignutbildningarna vid Textilhögskolan hade vernissage. I helgen avslutades den ovanligt långa examenssäsongen med att modedesignstudenterna visade sina avgångskollektioner under modeveckan i Shanghai.

Textilhögskolan var inbjuden av Svenska generalkonsulatet som en satsning att visa upp framtidens svenska modetalanger.

Stressigt men lyckat

Vi fångade masterstudenten Saina Koonavard under det hektiska besöket och vill förstås veta hur det gick.
– Visningen gick väldigt bra. Vi var på plats redan klockan nio på morgonen och visningen började vid halv sex på eftermiddagen. Trots att vi hade ett minimum på tolv modeller för oss tolv designers som visade gick det bra eftersom vi hade professionella kinesiska påklädare backstage, säger Saina Koohnavard och fortsätter:

Det var kanske den mest stressade visning vi haft, mycket gick sönder backstage. Men det blev också den mest populära och roliga visningen hittills med över 600 besökare på plats. Majorieten var modestudenter, men också representanter från svenska utrikesdepartementet och svenska generalkonsulatet.

Saina Koohnavard beskriver Shanghai som en oerhört stor och växande stad, med ekonomiska klyftor.
Rent generellt är Shanghai en stor inspirationskälla, både arkitekturmässigt och kulturmässigt. På tyg -och trimmingsmarknaderna, som är flera våningar, kan man hitta allt man behöver och även saker man aldrig sett förut. Även om staden är mer västerländsk än vissa övriga kinesiska städer är det bra att snappa upp lite av språket, eftersom många inte talar engelska.

Visa en större bredd

Till skillnad från de tidigare visningarna Borås, Stockholm och London  som handlade mest om att visa examensarbetena, är besöket i Shanghai mer fokuserat på att visa upp Borås och Textilhögskolan i ett större perspektiv. Inte bara avgångsstudenternas kollektioner visades, utan även projekt från andra modedesignstudenter.

Hur blev ni mottagna?
– Många blev imponerande av det vi hade att presentera. Vi träffade personer från publiken som fascinerandes av vårt sätt att ta fram koncept, material och konstruktionstekniker. Framförallt tyckte många att det var en rolig visning med annorlunda uttryck än det som kanske visas i Kina.

Hur känner du dig nu?
Jag är oerhört glad att jag fått möjligheten att komma hit. Vardagen i Borås kan kännas rätt isolerad och fattig rent händelsemässigt, och materialmässigt om vi ska prata om mode. Därför har det varit roligt att uppleva någonting annat, en puls, nya människor, ny kultur, varandra. Jag hoppas att fler får möjligheten att komma hit och att samarbetet mellan oss och det svenska generalkonsulatet fortsätter. 

Text: Emma Engström

Läs mer

Kina nästa för framtidens modedesigners