Ny rapport lyfter fram svensk klädproduktion

– Textilhögskolan får ständigt frågor om vart man kan vända sig för att producera plagg i Sverige. Särskilt när det handlar om att ta fram små volymer. Produktionen i Sverige har sedan länge setts som passé så det känns kul att slå hål på den myten, säger Pia Mouwitz, universitetslektor i modedesign och en av författarna till rapporten.

I rapporten ingår 23 tillverkare, som totalt sysselsätter 260 personer. Listan synliggör företag från stora delar av den textila värdekedjan. Det handlar om företag som tillverkar tyg och stickade metervaror, som trycker, bereder och färgar tyger, jobbar med mönsterkonstruktion, tar fram provplagg och produktion i små serier, samt företag som stickar plagg och trikå i metervara.

I förarbetet med rapporten har så kallade roundtables anordnats där flera aktörer inom modebranschen har deltagit. Det har visat sig att flera av dem som har flyttat verksamheten utomlands är positiva till att flytta hem produktionen till Sverige. Men för att ta steget måste mycket stämma när det gäller produkt, kvalitet och pris.

– Vi ser en tendens att viss produktion håller på att tas hem. Bland annat ser man fördelar med att producera i Sverige eftersom man då kan få bättre kontroll, en effektivare produktion och enklare logistik, säger Pia Mouwitz.


Mer om rapporten

  • Rapporten Apparel manufacturers in Sweden 2013 – a survey of subcontractors har tagits fram inom EU-projektet Baltic Fashion där de övriga deltagande länderna gjort samma undersökning. På Baltic Fashions webbplats kan man söka i en databas, per land och produktkategori, för alla sju projektländer.
  • Sammanlagt 23 producenter deltar i undersökningen.
  • Geografiskt finns de flesta i Sjuhärad och Ulricehamn.
  • Företagen sysselsätter 260 personer.
  • Snittåldern på företagen är 39 år. Fem har startats under 2000-talet.
  • Företagen är uppdelade inom olika kategorier. Den största gruppen är produktion av sport- och fritidsplagg samt arbetskläder.
  • Kartläggningen har genomförts under 2012-2013. Alla företag i listan har kontaktats och själva angett vad de erbjuder.
  • Här finns mer information om Textilhögskolans samarbete med Baltic Fashion.