Skräddarsydd utbildning perfekt för Autoliv

Mika Himiläinen är chef för Simulation and System Engineering på Autoliv Sverige AB, ett företag som sysslar med trafiksäkerhet. De utvecklar och tillverkar till exempel olika typer av krockkuddar och säkerhetsbälten, och de arbetar med tester och utveckling åt världens alla bilmärken. På hans avdelning samlas stora mängder data från massor av tester och mätpunkter, när olika utrustning och situationer har simulerats i datorer.

Johan Svärd, Stefan Ring och Mika Himiläinen jobbar på Autoliv, där mängder av testdata från bland annat krocktester ska analyseras. De är entusiastiska över den uppdragsutbildning som de har gått via Högskolan i Borås, då en lärare kom till företaget och utbildade dem i programmerinsspråket Python.

När Mika Himiläinen var på Högskolan i Borås arbetsmarknadsdag, STARK-dagen, för att träffa studenter och diskutera samarbeten vid examensjobb och liknande, fick han av en slump höra att högskolan även kan skräddarsy utbildningar på beställning.

– Jag hade redan funderat på att vi behövde en kurs i programmeringsspråket Python, som många program bygger på just nu. Med större kunskaper i Python skulle vi kunna programmera våra system till att arbeta mer effektivt när de till exempel letar fram specifika data i alla testresultat. Men IT-kurser är väldigt dyra, och det är svårt att få dem anpassade exakt utifrån de behov och kunskapsnivåer man har på ett företag.

Nu kontaktade han en representant på Högskolan i Borås med sina önskemål, och fick snabbt svar med ett förslag till kursupplägg.

Bra med kurs en gång i veckan

En lärare skulle komma till Autoliv i Vårgårda en förmiddag i veckan vid fem tillfällen, och ta sig an så många kursdeltagare som företaget ansåg lämpligt. Mellan kurstillfällena skulle de få övningsuppgifter som en typ av läxa. Priset för det hela var klart lägre än vad en annan IT-kurs skulle ha gått på.

– Läraren skapade en utbildning utifrån våra specifika behov. Upplägget med en träff i veckan var bra, för då hann deltagarna smälta kunskaperna lite och testa själva till nästa tillfälle, då de kunde återkomma med fler frågor. Dessutom var det en fantastisk föreläsare vi fick! Johan Eklund heter han, och han kan ämnet på sina fem fingrar och föreläste med en härlig humor. Dessutom hade han en förmåga att vara följsam utifrån kursdeltagarnas kunskaper och behov.

Redan efter en eller två träffar hade kursen betalat sig för Autoliv, berättar Mika Himiläinen.

– Johan Svärd, en av våra simuleringsingenjörer som gick kursen, fick idén om att göra ett script som har underlättat väldigt mycket för oss. Och det lär bli fler förbättringar framöver.

Han är också övertygad om att Autoliv kommer att beställa fler uppdragsutbildningar från Högskolan i Borås.

– Jag har berättat om detta för våra andra chefer, och talat om hur nöjda och entusiastiska alla är. Nu tror jag faktiskt att en utbildning i hållfasthet för våra konstruktörer är på gång.

Python är ett programmeringsspråk som är kraftfullt och har en relativt ren och enkel programkod. Det sägs ha fått sitt namn från Monty Python.

”Det här är bara början”

Det råder alltså ingen tvekan om att avdelningschefen är nöjd. Men vad säger kursdeltagarna?

Jo, de är väldigt nöjda, de också. Stefan Ring och Johan Svärd berättar att den här utbildningen är en av de allra bästa de någonsin har gått.

– Den var väldigt bra upplagd, säger Stefan Ring, som är IT-ansvarig för CAE (Computer Aided Engineering) och administrerar beräkningsmiljön på Autoliv. Läraren undervisade både om programmeringsspråket Python och om programmeringsteknik över huvud taget. Vad man ska tänka på, vad man ska undvika, hur man kan hitta tips när man kör fast och så vidare.

 • Fakta Autoliv:
 • Startade i Vårgårda för 60 år sedan.
 • Har nu cirka 55 000 anställda världen över, varav omkring 700 i Vårgårda.
 • Levererar och utvecklar krockkuddar, säkerhetsbälten och elektroniska lösningar för fordonssäkerhet.
 • Samarbetar med och säljer till alla biltillverkare i världen, och utför även tester åt dem.
 • Fem procent av fordonsbranschens alla globala patent inom passiv säkerhet läggs av Autoliv.
 • Krockgardinen, sidoairbagen och pedestrian airbag (en airbag på utsidan av bilen, som skyddar fotgängare) är exempel på sådant som har uppfunnits på Autoliv i Vårgårda.

Efter kursen har Stefan Ring skrivit ett par så kallade script, alltså programmeringskoder, i Python. Dem använder han i sitt dagliga arbete, för att automatisera hur en del andra program arbetar.

– Kunskaper i Python ger oss möjlighet att höja nivån på vissa automatiserade processer, och kan till exempel göra det lättare för oss att skriva program för att hitta och presentera de intressanta delarna i alla mängder med testdata som vi har.

Simuleringsingenjören Johan Svärd är också nöjd med utbildningen.

– Ärligt talat hade jag aldrig hört talas om Python tidigare, men jag är ganska ny som simuleringsingenjör, säger han. Nu använder jag Python i mitt arbete, och faktum är att jag har börjat fundera på att använda det för att rätta till saker i mappstrukturerna i datorn hemma också.

Det var Johan Svärd som redan efter ett eller två kurstillfällen kom på ett sätt att använda Python, som eliminerade en del fel i mappstrukturerna bland testdata på Autoliv. Och som sparade in många timmars arbete.

– I vanliga fall hade vi fått sitta och gå igenom mapparna manuellt för att se om någon till exempel var döpt på ett sätt som gör att våra datasystem inte känner igen dem och därför inte går in där när de ska hämta data från alla testkörningar. Nu kunde jag enkelt programmera med hjälp av Python, och köra den tillämpningen över en helg. När vi kom tillbaka efter helgen var alla sådana mappar identifierade och omdöpta på rätt sätt.

– Men det här är bara början, säger Johan Svärd. Det finns massor av andra sätt att använda Python. Vi har bara inte hunnit dit ännu – vi gick ju kursen nyss, i augusti/september i år.

Han tycker att utbildningen var bra och att det kändes lyxigt att en duktig lärare kom till dem på arbetsplatsen och undervisade.

– Det är en av de bästa externa utbildningar jag har gått, säger han. Läraren kände efter var han hade oss och anpassade sig efter oss hela tiden. Dessutom var det något av det roligaste jag har gjort på länge! Jag hoppas verkligen att vi får en uppföljning nästa år.

Fördelar med uppdragsutbildning, enligt Mika Himiläinen:

 • Att den är skräddarsydd utifrån de behov och grundkunskaper som finns på företaget.
 • Att den kan planeras in så att den sker med lämpliga intervall, till exempel några timmar i veckan. Detta ger tid till reflektion, övning och bidrar till att deltagarna har med sig fler frågor till läraren vid nästkommande tillfälle.
 • Priset är lägre än för många andra kurser.
 • Läraren kan komma till arbetsplatsen och föreläsa, vilket sparar tid för kursdeltagarna och även pengar, eftersom man slipper reskostnad för många personer.

Text och foto: Lena M Fredriksson