Färdig energiingenjör fick konsultjobb på ÅF

Hur kommer det sig att du valde att plugga till energiingenjör?

−Efter sista året på energiprogrammet kände jag att jag ville ha mer utbildning. Eftersom jag gillar energiområdet så började jag se mig om efter energiingenjörsutbildningar. Den i Borås passade bäst för mig. Utbildningen i Borås har en bra bredd som ger en bra inblick i flera områden. Det är väldigt bra också då lärarna ofta kommer från arbetslivet och vet vad de pratar om när de lär ut. En annan bra sak är möjligheterna att själv kunna påverka utbildningen om det är något man vill ändra eller lägga till. Lärarna är lyhörda.

Var det någon kurs eller del i utbildningen som du tyckte speciellt bra om? 

−Utbildningen har en praktikkurs. Jag gjorde praktik på ÅF Konsult i Borås. Det gav många nya kontakter och en bra bild över vad för sorts jobb en vvs-ingenjör gör. Det gav även en timanställning som sedan mynnade ut i ett jobb, så praktiken är väldigt bra. Jag fick jobba med ett projekt som innehöll flera moment som de riktiga konsulterna jobbade med. Det var väldigt lärorikt.

Vad gjorde du för examensarbete?

−Jag och en klasskompis gjorde ett arbete som heter Potential för småskalig biogas − möjligheter för livsmedelsbutiker. Det handlar om hur livsmedelsbutiker skulle kunna använda sitt biologiska avfall till att producera biogas och sen producera värme eller el. Det var ett väldigt intressant område som visserligen låg utanför vad vi tänkt göra från början. Det var dock väldigt nyttigt och lärorikt.

Var det svårt att få jobb efter utbildningen?

−Eftersom jag hade kommit in på ÅF så pass bra med både praktik och examensjobb så var det lättare. Men det är alltid nervöst när man söker jobb.

Carl-Johan Rydman
Åder: 23
Från: Oskarshamn (men numera bosatt i Borås)
Har tidigare läst: Energiprogrammet på gymnasiet i Oskarshamn. Läste sedan in Matematik D och Fysik B för att bli behörig till högskoleingenjörsutbildning. Sommarjobb och en period efter gymnasiet driftjobb på vattenverket på OKG AB (Kärnkraftverket i Oskarshamn).

Du jobbar idag som konsult på ÅF Borås. Vad har du för arbetsuppgifter?

−Mina arbetsuppgifter är att konstruera ritningar för vvs-installationer i byggnader, allt från bostäder till kontor och verkstäder. Jag gör även energiberäkningar. Jag trivs verkligen, för det är nya projekt hela tiden med nya utmaningar och intressanta problem som ska lösas.

Finns det möjligheter att utvecklas på ditt jobb?

−Det finns väldigt stora chanser att utvecklas i ett stort företag som ÅF. Man kan bli specialist inom sitt område, börja arbeta som projektledare eller bli chef. Det finns många vägar att gå.

Har du några goda råd till blivande studenter på energiingenjörsutbildningen?

−Var social och träffa nya människor under studietiden. Man vet aldrig när man kan få nytta av någon annans kompetens. Ta praktiken på allvar och välj smart då det kan vara din framtida arbetsgivare. Det är bara att visa framfötterna och vad du kan. De flesta företag behöver nytt folk och vi från energiingenjörsutbildningen är eftertraktade när man frågar runt.

Text och foto: Solveig Klug