Workshop för en hållbar värld

Mänskligheten växer och med det behovet av kläder. Men naturresurserna är inte oändliga. Det var förutsättningen när studenterna på Textilhögskolans samtliga program på onsdagen introducerades med en heldags workshop. Temat var Fast forward by rewind, alltså tanken att för att kunna röra sig framåt måste man ibland spola bakåt.

Nytt av gammalt

300 personer blev femtio grupper, alla med olika nationalitet och ingångar i den klädskapande processen. Med utgångspunkt i second hand-plagg från Röda korset skulle varje grupp tillsammans skapa en outfit, som senare under kvällen skulle visas på en modevisning. Tanken med projektet är, förutom att studenterna ska få lära känna varandra, att så tidigt som möjligt föra in hållbarhetstänkandet i processen att skapa nya kläder.

– Det är väldigt kreativt att få göra om något, att se nya möjligheter i ett färdigt plagg, säger masterstudenten Lina Wahrer (på bilden).

Hennes grupp valde att utgå från ett enda plagg, en brun pälskappa. Fodret blev en klänning och kappan blev en väst, allt inspirerat av 20-talsstilen och den amerikanske författaren Scott Fitzgeralds roman Den store Gatsby. En annan grupp valde att sy ihop två jackor till en enda jacka med jätteluva, ytterligare en gjorde en överdimensionerad färgstark krage av tygbitar.

Dubbelt så mycket

Universitetslektorn Jonas Larsson och doktoranden Amanda Ericsson började med att sätta workshopen i ett större perspektiv, genom att servera några hårda fakta. Som att världens textilindustri varje år producerar 82 miljoner ton fiber. Om mindre än tjugo år kommer den siffran att vara dubbelt så stor, om befolkningen ökar i samma takt som nu.

–  Kommer det att finnas dubbelt så många får? Dubbelt så mycket olja? Dubbelt så många träd och bomullsfält? säger Jonas Larsson retoriskt.

Både ur en miljöaspekt och för branschens möjlighet att leva vidare krävs att fibrer återanvänds, säger Jonas Larsson vidare. Därför måste även processen att designa kläder förändras, för att bygga in möjligheterna till återvinning och återanvändning. Branschen måste börja designa för en längre hållbarhet, för att de enklare ska kunna återanvändas i fabriken eller för att de ska kunna brytas ner.

–  Det är verkligen ett viktigt tema, ett tema i tiden, säger studenten Lina Wahrer.

Följ workshopen via projektets tumblr "Fast forward rewind". 

Text och foto: Emma Engström