Ny teknik ger miljövänliga funktionskläder

– Om några år kommer fluorkarbonfritt vara en självklarhet inom branschen, säger Robin Grankvist, affärsområdesansvarig på OrganoClick.

Det är i ett projekt på Smart Textiles som OrganoClick fått fram en behandling som är fluorkarbonfri, biologiskt nedbrytbar och slitstark. Ett nordiskt samarbete kan nu sätta p för ett globalt fluorkarbonberoende.

Nordiska företag som Bergans, Houdini, Norröna, Klättermusen och Haglöfs är inte nöjda med dagens miljöskadliga behandling av vattenvisade funktionsplagg. Med ett unikt samarbete med OrganoClick och Smart Textiles vid Högskolan i Borås, har man nu en lösning på problemet.

”Revolutionerande”

Tester har utförts inom Smart Textiles Prototype Factory och på Swerea IVF med goda resultat avseende behandlingens hållbarhet i tvätt. Så goda att den asiatiska tygtillverkaren Chang-Ho Fibrefattat pennan och ingått avtal med OrganoClick.

– Eftersom majoriteten av alla textilier produceras i Asien betyder det här att vi kan erbjuda globala klädvarumärken funktionstyger som gjorts vattenavvisande med en fluorkarbonfri och biologiskt nedbrytbar kemi. Denna användning av grön kemi är revolutionerade och något som jag tror att vi kommer att få se mycket mer av i framtiden, säger Robin Grankvist på OrganoClick.

Ett flertal outdoorföretag är inblandade i projektet så som Haglöfs, Klättermusen, Norröna, Houdini och Bergans. De sätter alla stor vikt vid samarbetet då användning av fluorkarboner länge varit problematiskt.

Norden visar vägen

– Vi anser att det är mycket olyckligt att en av de viktigaste funktionerna i friluftskläder – att skydda mot väta – har skapat ett fluorkarbonberoende i friluftsbranschen säger Joel Svedlund på Klättermusen AB.

– Genom samarbetet med leverantörer och branschkollegor vill vi skapa konkurrenskraftiga alternativ på marknaden som uppfyller våra höga funktions- och miljökrav, säger Lennart Ekberg,hållbarhetschef på Haglöfs.

Vidare menar bland annat Mia Tapio på Houdini att de har kommit till en punkt där hållbarhetsfrågor inte längre är en parameter att ta hänsyn till, utan en utgångspunkt i deras arbete.

– En högpresterande miljövänlig impregnering gynnar inte bara oss utan många andra aktörer på marknaden, säger också Brad Boren, Director of RD&D på Norröna.

Het debatt

Fluorkarbondebatten har den senaste tiden blommat upp rejält men än finns inte de miljövänliga funktionskläderna på marknaden. Detta eftersom processen från produktion till galge tar ungefär ett och ett halvt till två år.

– I Norge tar man frågan på största allvar och förbjuder en typ av fluorkarboner från och med juni 2014. Det är ett tydligt tecken till hela branschen, och nu tror man att detta kommer sprida sig till övriga Europa, säger Trude Blekastad på norska Bergans.

Fakta om fluorkarbon:

Fluorkarboner eller perfluorerade ämnen (PFC) är ett samlingsnamn på ämnen som har väldigt goda egenskaper när det kommer till vatten- och smutsavvisning. De är därför lämpliga att använda för impregnering av funktionsplagg, såsom regnjackor. Ämnena har dock en rad mindre önskvärda egenskaper. Bland annat bryts de ned extremt långsamt i naturen, hämmar fortplantningsförmågan hos däggdjur, misstänks orsaka cancer och kan spridas långa distanser från tillverkningsorten.

Smart Textiles-projektet har lyckats tack vare samverkan mellan olika kompetenser. Dels från Smart Textiles egen miljö med fullskalelaboratorier och erfarna tekniker, och dels från näringslivet medbranschkompetens. Alla projekt inom initiativet syftar till att gynna samhället och bidra till fler arbetstillfällen.

– I det här projektet har flera konkurrerande företag samarbetat kring en gemensam fråga. Det är helt klart en bekräftelse på att Smart Textiles koncept är unikt och att det verkligen fungerar, säger Susanne Nejderås, verksamhetschef på Smart Textiles.

Text: Rebecca Lindholm