Delfinal i Forskar Grand Prix avgörs i Borås

En av tolv deltävlingar äger rum i Borås fredagen den 26 september. Vinnarna från varje deltävling går sedan vidare till den nationella finalen i Stockholm den 25 november.
– För att öka intresset för kunskap och forskning i Sverige behöver forskare kunna berätta om sitt jobb så enkelt och så engagerande som möjligt, något tävlingen vill inspirera till, säger Lotta Tomasson, nationell samordnare vid föreningen Vetenskap och Allmänhet.

Forskar Grand Prix i Borås hålls klockan 17:30 på Scandic Plaza. Evenemanget är kostnadsfritt och öppet för alla. Publiken och en expertjury avgör tillsammans vem som vinner. I juryn sitter Jenny Johannisson, vice rektor för forskning vid Högskolan i Borås, Jon Koldenius, reporter på P4 morgon på P4 Sjuhärad och Ida Legnemark, politiker som utsågs till ”kommunfullmäktiges Ronaldo” av en retorikexpert. 
– Det är en utmaning att både ha ett angeläget innehåll och att kunna presentera det på ett retoriskt skickligt sätt så att den som inte är så insatt förstår. Jag ser fram emot en spännande kväll med ett starkt startfält, säger Ida Legnemark. 
Hennes jurykollega Jon Koldenius tror att kvällen kommer att vara rena julafton för den som älskar att lära nytt.
– Kunskap och kritiskt tänkande är ett bra vaccin mot dumhet och barbari. Men då är det viktigt att vi fattar vad forskare och andra smartingar hittat och tänkt. Nu ska de berätta det för oss – på ett spännande sätt dessutom. Jag är redo för en ordentlig injektion den 26 september, säger han. 

Fakta ForskarFredag och Forskar Grand Prix: 
ForskarFredag och Forskar Grand Prix är en del av EU-initiativet Researchers’ Night som firas den sista fredagen i september varje år i mer än 30 länder. De svenska evenemangen samordnas av Vetenskap & Allmänhet och genomförs med stöd av AFA Försäkring, AkzoNobel, Innovations- och kemiindustrierna i Sverige, Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, Kungl. Vitterhetsakademien, LIF - de forskande läkemedelsföretagen, Livsmedelsverket, Naturvetarna, Sveriges universitetslärarförbund, Teknikföretagen och de fyra forskningsråden Formas, Forte, Vetenskapsrådet och VINNOVA. Den nationella finalen i Forskar Grand Prix anordnas av Formas, Forte, Vetenskapsrådet och VINNOVA tillsammans med Vetenskap & Allmänhet. 

Forskar Grand Prix är en del av vetenskapsfesten ForskarFredag som firas på ett 20-tal orter runt om i Sverige. Att delta i ForskarFredag Borås är gratis. I år anordnar Högskolan i Borås även programpunkten Låna en forskare, den innebär att forskare besöker olika skolklasser och berättar om hur det är att vara forskare. Alla åtta forskare har blivit bokade. 
– Vi vill skapa mötesplatser där allmänhet och forskare kan samtala om hur forskning berör oss alla i vår vardag. Målet är att visa att forskare är vanliga människor med ovanligt spännande jobb. När vi skickade ut information till skolorna om möjligheten att låna en forskare visade de ett enormt intresse. De flesta av forskarna ska besöka flera klasser under dagen, säger Anna Kjellsson, kommunikatör vid Högskolan i Borås. 

ForskarFredag Borås arrangeras av Högskolan i Borås. Här hittar du vilka forskare som ska tävla i grand prixen och här hittar du vilka forskare som är med i Låna en forskare.

Text: Anna Kjellsson
Bild: Pressbild Vetenskap & Allmänhet, från Stockholmsfinalen 2013.