Modeundren till Fashion Week Stockholm

Kreationer från avgångsstudenterna i modedesign

Konstnärligt, vågat, extremt och stilfullt; flera månaders hårt arbete har resulterat kreativa och inspirerande kollektioner av avgångsstudenterna på Textilhögskolan vid Högskolan i Borås. Examensprojekten handlar mer om att skapa ett konceptuellt uttryck som visar vilka de är som designers än färdigpaketerade kollektioner, men det kan samtidigt ses som en utgångspunkt för nya idéer som kan appliceras och kommersialiseras i nya kollektioner, vilket tydliggörs av bredden och uttrycken hos de olika studenterna.

– Vad är det som för mode framåt, hur ska man arbeta för att utöka och förnya utbudet av bärbara plagg och vilka nya metoder utvecklas inom modedesign? Detta är frågor som ställts i processen inför examensarbetet 2014, säger Erika Blomgren, utbildningsansvarig för Modedesign. 

Cheerleaders till tävlingscyklister
– Genom att undersöka hur nya plaggformer kan skapas av en kropp i rörelse, hur integrerade stick- och vävtekniker kan skapa nya former och material eller genom att arbeta med flätan som metod undersöka det manliga plaggets uttryck, utmanar studenterna i modedesign både sig själva och modeindustrin, precis som det ska vara.

Avgångskollektionerna har referenser som spänner från folklore och glättiga cheerleaders till tävlingscyklisternas reklamfyllda funktionsplagg. Trompe-l'œil-tryck, färggranna slash-pleats och intrikata flätningar blandas med tuftade detaljer och formgjutna plagg i kollektioner där ofta kropp och funktion, tyngd och rörelse står i fokus. Alla detaljer och unika idéer visar på ett tekniskt kunnande och personligt uttryck som tillsammans med banbrytande idéer och experimentlusta realiserats av både studenternas drivkraft och Textilhögskolans utbildning med sina unika möjligheter.

Lindex delar ut stipendium
För andra året i rad har Lindex gått in som huvudsponsor av visningen under Fashion Week Stockholm som ett led i deras samarbete med Textilhögskolans modedesignutbildning. Det är även andra gången Lindex delar ut sitt Tomorrow-stipendium för bästa designidé och kollektion till en av studenterna. Förra året gick stipendiet till Emma Lindqvist för hennes examenskollektion 5-i-9.

Textilhögskolans studenter kommer även i år att presentera sina examenskollektioner med en visning på Vauxhall Fashion Scout under London Fashion Week i september.

Årets medverkande studenter är:

Från kandidatutbildningen: Felix Roll, Johanna Billeqvist, Miguel Lucas De Simas Martins, Linda Dekhla, Anna Johansson, Gabriela Vallejos Castro, Majli af Ekenstam, Sara-Lovise Ewertson, Karin Mellqvist, Hanna Freese, Per Hansson, Johanna Karlsson

Från masterutbildningen: Ina Hjelte, Andreas Eklöf, Emelie Johansson

www.exit14.se

Text: Thomas Hägg
Foto: Jan Berg