Överlevnadskurs för personalen

Hallå där, Christian Jensen, biträdande akademistödschef på högskolan, som varit övningsledare för kursen Överlevnad Grunder.

Hur kom det sig att ni anordnade denna kurs?
– Jag blev uppvaktad av föreningen Yggdrasil med önskemål om att sätta ihop en överlevnadsutbildning för personal vid Högskolan i Borås. Anledningen var att de kände till att jag vid sidan om mitt arbete på högskolan, är instruktör och överlevnadshandledare inom Försvarsmakten med en bakgrund vid Lapplands Jägarregemente/I22 i Kiruna och Arméns Jägarbataljon/AJB i Arvidsjaur. Jag funderade ett kort tag och tackade sedan ja. Jag fick även direkt med mig de två duktiga militära instruktörerna Christian Eng Blom från Livregementets Husarer/K3 i Karlsborg och David Svensson Öhrn från Skaraborgs Regemente/P4 i Skövde.

Hur många deltagare har det varit, var det bara för personal?
– Just denna kurs var tänkt att hållas endast för medarbetare på högskolan med eventuellt medlemskap i Yggdrasil. Vi hade möjlighet att ta emot 20 stycken deltagare men denna gång var det 6 stycken tappra individer som var intresserade.

Kan du berätta lite om kursen och hur den var upplagd?
– Kursen är en överlevnadskurs som i grunden bygger på Försvarsmaktens (och även Natos) utbildningspaket SERE (Survival, Evasion, Resistance and Escape). Dock gjorde vi om kursinnehållet något så att det passade bättre till en civil verksamhet. I övrigt gick kursen i den militära pedagogikens anda och vi tummade inte en millimeter på säkerhet eller ordning och reda. Efter önskemål från Yggdrasil delade vi upp kursen på fem tillfällen, kvällstid utan övernattning eller strapatsliknande övningar. Vid de fem tillfällena fick deltagarna lära sig att i en nödsituation överleva i skogen tills hjälp anländer. Varje kurstillfälle (utan den första inledande teorin) ägde rum ute i skogen och hade ett särskilt tema. T.ex. "Introduktion, teori, sjukvård och säkert handhavande på kniv, yxa, såg" och "Eld, vatten och hygien". Jag vill dock inte avslöja för mycket då det finns möjlighet att vi kanske håller kursen igen nästa år. Då hoppas jag att du och flera andra är intresserade.

Text: Annie Klasén
Foto: Privat