Storslam i nordisk designtävling

Andreas Eklöf vann Designers' Nest

Av 27 bidrag från ett tiotal kända designskolor i Norden valdes fem bidrag ut att delta i finalen av Designers' Nest. Per Hansson, Felix Roll och Andreas Eklöf från Textilhögskolan, Matilda Karlström från Oslo National Academy of Arts (hon har tidigare läst grundläggande mode på Textilhögskolan) och Elina Määttänen från Aalto University of Design i Finland.

– Det är häftigt för vi är tre som deltar från Textilhögskolan i år! Det är en inspirerande miljö – det är där det händer och detta är ett kvitto på att utbildningen fungerar väldigt bra, säger Andreas Eklöf som tog masterexamen i modedesign innan sommaren.

Du vann ju Tekos och Svenska moderådets stipendium för bästa examensarbete i våras, det här måste kännas smickrande!?

– Ja, det känns jätteroligt! När jag fick höra att Per Hansson blev trea blev jag väldigt glad för hans skull och tänkte att det var ”that´s it”. Tänk att vi fick stå två på pallen!  Men egentligen borde vi varit tre, Felix Roll borde också varit med.

Varför tror du att juryn fastnade för dig? 

– De tyckte väl att det var en bra helhet i mitt arbete, både i det färdiga resultatet och i själva processen bakom. Det är klart och tydligt, hela skalan finns med. Det är både rått och samtidigt genomarbetat och jag tror de uppskattade att det fanns två sätt att presentera det på.

Pia Mouwitz, lektor och ansvarig för uttagningen till Designers' Nest från Textilhögskolans sida är mycket nöjd med resultatet.

– Detta är en milstolpe för oss, det är en riktigt tung tävling för de nordiska designskolorna så det känns jättekul att gå segrande ut ur den, säger hon.


9 Snabba till Andreas Eklöf 
 • Vad heter din examenskollektion?
  – Expression of Tape
 • Vad utmärker den?
  – Tejp
 • Du har jobbat med action taping, vad är det?
  – Det handlar om improvisation i skapandet, en typ av performance. Jag stannar inte när plagget är klart utan tar det hela tiden vidare.
 • Varför tejp?
  – Jag hade en kurs i tvåan och hade myglat till mig lite semester. Jag skulle åka till Åre i två veckor och visste inte hur jag skulle hinna klart med projektet i tid. Så jag tog med mig en tejp och en sportjacka och på den vägen är det.
 • Hur många timmar har du lagt på examenskollektionen?
  – Jag har ju bara tejpat, det går fort!  Nej, jag har lagt ner mycket tid på detta och kan inte ens försöka uppskatta hur många timmar – men roligt har det varit!
 • Vad ska du göra för prispengarna, 50 000 danska kronor?
  – Oklart, men jag lovade min flickvän Nina, som också har läst master i mode, att vi skulle åka till Paris om jag vann.
 • Vad händer härnäst?
  – Vi visar upp våra examenskollektioner under Fashion Week i Stockholm i slutet av augusti. Ett mycket starkt startfält.
 • Vad drömmer du om?
  – Ena modellen under visningen idag hade en skitsnygg motorcykel, det skulle jag vilja ha!
 • Något annat du vill säga?
  – Jag är väldigt nöjd med att jag har fått plugga vidare på konstnärlig master. Jag vill tacka mina handledare Clemens Thornquist och Karin Landahl och min flickvän Ina Hjelte för all support.

Text: Rebecca Lindholm
Foto: Peter Håkansson
Foto profilbild: Jan Berg