Utbytet fick Malin att växa

Malin Nilsson i Singapore

– Sedan jag kom hem har jag försökt att applicera så mycket jag bara kan på mina kurser här, säger hon.

Stiftelsen för internationalisering av högre utbildning och forskning (STINT) är ett utbytesprogram som låter högskolelärare vistas utomlands som gästlärare under en termin. Malin Nilsson gjorde sin termin vid National University of Singapore, rankat på nionde plats i världen inom datavetenskap och informationssystem. De andra lärarna kom från lärosäten som MIT, Harvard och Stanford.
– Det var hård konkurrens och ställdes höga krav på lärarna. Vi blev granskade hela tiden genom utvärderingar. Men mina utvärderingar var bra och jag blev stärkt i det. Jag växte och kom tillbaka till Sverige med enormt självförtroende, säger Malin Nilsson.
Hon hoppas att hennes nya energi och nya grepp har lett till bättre kurser här hemma.
– Jag tror det. Jag tycker att jag ser bättre resultat.

I Singapore ställdes det även höga krav på studenterna. Inga omtentor, kompletteringar eller sena inlämningar.
– Det var kanske lite väl hårt. Det kan ju hända saker i studenternas privatliv. Men jag tycker ändå att det var bra att studenterna fick känna att de har ansvar över sina studier. Ibland gör vi dem en björntjänst genom att ge dem för många chanser, säger hon.
För att få studenterna här hemma att känna mer ansvar över sina studier får de numera hålla egna föreläsningar på Malin Nilssons kurser.
– Det är kortare föreläsningar om olika teorier. Det är ett obligatoriskt inslag och ger studenten känslan att ”det beror på mig om vi lär oss det här”. Det har gjort dem bättre rustade längre fram i kursen, säger hon.

I Singapore ledde hon en kurs i interaktionsdesign. Den gick fredagar mellan klockan 16 till 18. Trots tidpunkten var det alltid hög närvaro. 73 studenter.
– Jag hade till och med en professor, som höll en liknande kurs, som kom på nästan alla mina föreläsningar för att hämta inspiration.
Och det var något hon uppskattade vid National University of Singapore. Att det fanns avsatt tid till reflektion och inspiration. Det innebar att hon kunde gå på andra lärares föreläsningar för att lära sig av deras metoder.
– Det fanns tid till kvalitet. Jag upplevde det som himmelriket. Det var krävande och jag var helt slut men på rätt sätt, säger hon.

STINT-stipendiet innebär att även familjen kan följa med under utbytet.
– Det fungerade jättebra. Båda mina döttrar lärde sig engelska och mandarin. Och engelskan har de fortfarande, säger Malin Nilsson.
– Jag tycker verkligen att man ska söka det här stipendiet om man har möjlighet. Man växer otroligt mycket och jag är en helt annan person nu i min yrkesroll, fortsätter hon.

Läs intervjun med Tobias Richards.

Läs mer om STINT (extern länk).

Text: Anna Kjellsson
Bild: Privat