Välkommen hem till Lisa

Självporträtt av Lisa Fredin

I en lägenhet norr om Knalleland bor Lisa Fredin. Hon hälsar välkommen och bjuder på klassisk husesyn i sina två rum och kök. Lägenheten är sparsamt möblerad med en färgskala från svart till vitt och det man fastnar för direkt är tavlorna på väggen hon själv målat. Uttrycksfulla och rakt på sak.

– Vi har mycket planer för det kommande året, det kommer bli storslaget, säger hon med stadig blick och drar i guldhalsbandet med ett munspel på. Blandningen ger ett självsäkert och ödmjukt intryck på samma gång.

Kärlek vid första ögonkastet
Vi sitter vid köksbordet där hon dukat fram kanelsnäckor. Lisa Fredin berättar om det nya ordförandeskapet som hon visste att hon ville ha redan på sin egen introduktion för ett år sedan. Josefin Rundqvist, dåvarande ordförande i kårsektionen Texas, imponerade i sitt välkomsttal och saken var avgjord.

– Jag minns att jag tänkte: Shit, det kommer ta låång tid innan jag kan ta över det här, hon verkar ha stenkoll på allt!

I och med att högskolan omorganiserats finns Texas inte längre kvar. Det som har hänt är att tre kårsektioner, varav Texas var en, har gått ihop och bildat en ny och större sektion – Novitas – som finns till för textil- teknik- och ekonomistudenter. Kommittén för textila studenter, som Lisa Fredin är ordförande för, är den del av Novitas som har hand om event för de textila studenterna.

Size matters
– Det finns vissa som har sagt att nu när det är nytt kommer det bli lite av ett mellanår, men det säger inte jag. Det kommer bli ett episkt år! En större sektion betyder större resurser att skapa större event och samtidigt kan vi satsa mer på utbildningsfrågor.

Visionen är att studenter från de olika program som ingår i Novitas ska mötas över gränserna samtidigt som evenemang som riktar sig till de textila studenterna kommer finnas kvar. Sittningar, klädbytardagar, resa till Köpenhamns modevecka och mycket annat står på schemat.

– Jag vill att man ska märka att kåren är i farten på flera nivåer.

Isprinsessa till ordförande
Man kan inte annat än förundras över Lisa Fredins driv.  Tavlorna, den raka luggen, jeansen med hålen på knäna. Var sak har sin plats och var sak har sin tid. I elva år höll hon på med konståkning, men en skada i ryggen gjorde att hon inte kunde fortsätta. Engagemanget i elevrådet under undergymnasietiden och måleriet blev det som fick ersätta.  Sedan ville hon ha något att applicera konsten på varav Textilhögskolan var det självklara valet.

– Jag har ett driv efter att skapa vare sig det är handlar om mönster eller event.  Det finns inget bättre att gå på ett event som är helt grymt och känna att det här har jag varit med och fixat. Och jag hoppas att jag får känna den känslan många gånger under det kommande läsåret. 

Text och bild: Rebecca Lindholm