Andreas blir chef på sitt barndomsbibliotek

Andreas Steiner kikar fram bland bokhyllorna

– Tack så mycket! Det här känns skitkul och överväldigande. Jag är ödmjuk över det faktum att jag får ta över mitt barndomsbibliotek ­­– det var där jag lånade min första bok, så biblioteket har ett stort affektionsvärde för mig.

När man jobbar i receptionen sprider sig ordet snabbt, vi hörde att du blev headhuntad?
– Ja, precis. Gullvor Elf, universitetsadjunkt på Bibliotekshögskolan och med en gedigen erfarenhet inom biblioteksbranschen, blev uppringd för att rekommendera någon och mitt namn kom upp. På den vägen är det och efter en rad intervjuer ville de fortfarande ha mig, vilket är helt fantastiskt.

Som utbildad bibliotekarie i Borås har du tidigare haft kontakt med biblioteket i Västervik. Berätta om det?
– Jag är intresserad av kulturpolitik och skrev min kandidatuppsats om Västerviks musikbibliotek och visarkiv, där jag analyserade lokaltidningsdebatten om bibliotekets vara eller icke vara. Så här i backspegeln visade sig vara taktiskt.

Vad tror du att du kan tillföra som ny bibliotekschef?
– Det har varit tuffa år för verksamheten och jag hoppas kunna bidra med någon slags skjuts och till slut vända skutan. Nya insikter och åsikter blir därmed en del av min roll.

Och till sist, hur känns det att lämna Högskolan i Borås?
– Det känns tråkigt. Jag har spenderat mycket tid i den här byggnaden och trivs i organisationen. Men å andra sidan är biblioteksvärlden inte så stor, så jag kanske återvänder hit förr eller senare.

Text och bild: Rebecca Lindholm