Vetenskapsrådets symposium samlar konstnärlig forskning i Borås

Symposiet är ett sätt för Vetenskapsrådet att samla ihop forskningen och på ett praktiskt sätt få de konstnärliga högskolorna att mötas.

– Även om vi är finansiärer behöver vi ändå plocka upp vissa frågor som är relevanta för de konstnärliga högskolorna, säger Jan Kaila, rådgivare för Vetenskapsrådet och fortsätter:

– De konstnärliga enheterna var ganska små förr men har i dag blivit starka miljöer. Forskningen inom det här området har fått bra fart i Sverige och är ett av de ledande länderna i Europa

I år var temat ”Från konstnärlig högskola till universitet” och behandlade bland annat frågor om hur man bygger en forskningsmiljö och på vilka sätt forskning kan integreras med grundutbildningen.
– För första gången har vi haft haft ”call for papers” på forskningspresentationer och workshops inför symposiet och därmed fått en högre akademisk nivå, säger Jan Kalia.

Tanken är att det årliga symposiet inte bara ska hållas i de största städerna utan flytta runt.
– Jag har aldrig varit i Borås tidigare och är väldig imponerad av miljön. I går fick vi dessutom träffa Textilhögskolans forskare i sina arbetsmiljöer vilket blev oerhört intressant och konkret.

Läs mer om sympiosiet (extern länk).

Text och foto: Therese Rosenblad