Vogue fastnade för modestudentens design

Plagg av Saina

Masterstudenten Saina Koohnavard ville presentera stickat i en ny kontext och tog fram kollektionen som ett gestaltningsprojekt om hur tvådimensionalitet kontrasterar kroppen.  Hon tävlade med den under Designers’ Nest men där blev det ingen vinst.
– Efter den visningen blev jag kontaktad av DR TV som ville låna min kollektion till sin julkalender, Tidsrejsen.

Därefter blev hon kontaktad av en kurator från den väl ansedda konsthallen Liljevalchs i Stockholm som vill att hon ska ställa ut sin kollektion hösten 2015.
– Jag vet inte vart det började egentligen men i samband med Liljevalchs fick jag en förfrågning av hårstylisten och frisören Angelo Seminara om att ha med mina plagg till hans visning på Davines World Wide Hair Tour i London som hade en stor publik, säger Saina Koohnavard.

Kanske var det under Londonvisningen som italienska Vogue såg hennes plagg och hörde av sig.
– Jag skickade ner allt i slutet av november till Paris och de har precis fotograferat kollektionen.

– Jag förväntade mig inte det här stora intresset, men tycker att det är roligt att enskilda projekt som inte är examensarbeten får sådan spridning. Kollektionen är ju egentligen ett experiment, säger Saina Koohnavard.

Just nu ställs delar av kollektionen ut på Dragör Museum under utställningen Bag om Tidsrejsen som kan ses fram till den 21:a december.

Text: Therese Rosenblad
Foto: Sara Löfwander