Dialog mellan form och mönster gav pris

-Jag tror juryn fastnade för nytänkandet när det gäller arbetsformen och uttrycket, säger Emelie Johansson som är student på Textilhögskolans masterprogram. Jag ville utmana det konventionella sättet att arbeta med mode genom ett helt nytt sätt att skapa mönster och plagg samtidigt.

Dynamiska mönster
Genom att projicera mönster direkt på en kropp har hon sedan utvecklat dem efter hur kroppen rör sig. Hon har utgått från vanliga mönsterelement som en prick, en rand och en ros. Men istället för att arbeta fram plagget först och mönstret sedan, som är den vanliga arbetsgången inom modeindustrin, har hon arbetat med nya metoder där plagg och mönster skapas parallellt.

- Det ger ett mer dynamiskt intryck där riktning och rörelse stämmer överrens – som en tydlig dialog mellan form och mönster.

Materialen är till stor del tyger som ger tredimensionella effekter och i starka färger.

- Den blå färgen på klänningen är ett resultat av projektorns ljus, berättar Emelie Johansson.

Nyskapande form
Resultatet är mönster fulla av liv och rörelse, något som också juryn tog fasta på i sin motivering: ”Nyskapande form som införlivar rörelse i tryck och mönster”.

De tre plaggen som Emelie visade under modeveckan i Köpenhamn ingår i hennes examenskollektion som hon just nu håller på att arbeta med.

- Hela kollektionen består av åtta uppsättningar som kommer att visas under examensveckan på Textilhögskolan i Borås under maj månad.

Text: Angelica Därnlöf

Foto: Peter Håkansson