Pirr i magen för ingenjörsstudenter inför utlandsstudier

Osäkerhet, nervositet och förväntningar har präglat hösten för studenterna. Men nu börjar alla bitar falla på plats, som det så gott som alltid gör. Veckan före jul samlades de för att få ett sista informationspass innan avresan för vårterminen.

Ingenjörshögskolan har satsat på en större spridning över världen för utbytesstudenterna det här läsåret. Totalt 14 av studenterna på programmet Industriell ekonomi – Internationell affärsingenjör i årskurs två har valt att åka till högskolans parterlärosäten i Kina, Sydkorea, Brasilien och Tyskland.

Hanna Zachrisson ser fram emot studier i Sydkorea på universitetet INHA.
−Det ska bli superspännande men också lite läskigt. Jag ska läsa kurser i management. Jag ser fram emot att få lära mig om den koreanska kulturen och att komma in i deras sätt att studera. Jag har förstått att man där är väldigt ambitiösa. Och så ser jag fram emot att äta koreansk mat.
Hanna har redan förberett sig mentalt och köpt sig en guidebok över landet. De sista dokumenten är i handen och nu ska hon söka uppehållstillstånd för utbytesstudier. Tillsammans med studiekamraterna Jesper Bengtsson och Josefin Carlberg tänker hon bo utanför campus.

Sara Shahir är startklar för utbyte i Blumenau i södra Brasilien på universitetet FURB.
−Det ska bli kul. Det är lite nervöst just nu. Jag har aldrig varit åt det hållet i världen. När vi är där går VM i fotboll. Jag skulle gärna vilja se finalen.
Saras hoppas på att få se sådant man inte ser i Sverige och att lära sig ta ansvar under utbytesterminen. Hon ska läsa kurser i management och göra ett ”internship”, praktik. Resan till Blumenau gör hon tillsammans med studiekamraterna Ebba Borgemo och Angela Fernandez. Hon har läst in sig lite på Blumenau och vet att det är en plats med tyska influenser när det gäller kulturen.

Mahyar Noghani åker till Shanghai i Kina till partneruniversitet USST och planerar att läsa kinesiska, kurser i e-business och international business.
−Det ska bli spännande att uppleva en ny kultur. Kurserna där är kortare, men jag tror att det blir mer intensivt. Det ska bli skönt att få lite fart på studierna. Det ska bli en härlig upplevelse och jag hoppas få många nya kontakter och att få lära mig hur saker och ting fungerar i Kina. Jag vet inte så mycket om Shanghai än, mer än att det är en stor internationell stad där mycket händer.

Foto: Viktor Lundström, Oskar Evertsson, Tobias Aronsson, Daniel Lund, Mahyar Noghani och Sofia Blomgren åker till Shanghai, Kina. Hanna Zachrisson, Josefin Carlberg och Jesper Bengtsson åker till Incheon, Sydkorea. Sara Shahir och Ebba Borgemo åker till Blumenau, Brasilien. Ej med på bild: Lari-Petteri Uutisalo som åker till Reutlingen, Tyskland, och Angela Fernandez som åker till Brasilien.

Läs mer

Text och foto: Solveig Klug