Nyblivna sjuksköterskor firade i Gustav Adolfskyrkan

-       Vad har vi gett oss in på, kom han ihåg att han frågade sig själv redan under första veckans föreläsningar.

-       Det har gått vansinnigt fort och det känns som igår. Vi har skrattat och vi har gråtit tillsammans och nu sitter vi här, inte längre som studenter utan som sjuksköterskor, fortsatte han.

Anders hann även med att läsa upp ett par citat från klassens facebook-sida som lockade fram en hel del skratt från publiken, innan han tackade all personal vid Institutionen för vårdvetenskap och önskade sina klasskamrater lycka till i framtiden.

Dagen inleddes med en brunch på Plaza i Borås där inbjudna lärare och studenter var på plats och det bjöds på spex och champagnefrukost. Därefter bar det av till Gustav Adolfskyrkan för förberedelser och genrep inför den kommande ceremonin innan nära och kära anlände.

Aleksandra Jarling, universitetsadjunkt och programansvarig för sjuksköterskeprogrammet, som fått förtroendet att vara konferencier, hälsade alla välkomna med att förklara hur glad hon var att få chansen att vara med studenterna från dag ett i deras första kurs Introduktion till vårdvetenskap och även nu på deras examensdag.

Hon uppmanade studenterna att bära sin vårdvetenskapliga hållning med stolthet och att ta med sig det mod som krävs för att utbilda sig, ut till deras nya arbetsplatser.

Aleksandra Jarling

Även i år hade universitetsadjunkt Lennart Boman fått äran att representera lärarna vid institutionen genom att hålla tal.

-       Det är dags att stiga av tåget för er nu, men ni ska veta att jag tycker det är en förmån att arbeta med unga, ambitiösa och seriösa studenter som ni, inledde han.

Han bekräftade även morgonens brunch genom att upplysa om att den hade innehållit de tre ”g” som behövs för en lyckad festlighet; nämligen att det var Gott, Generöst och Gratis.

Därefter avslutade han med tre goda råd.
-       Det som är sant idag behöver inte vara det imorgon, så bejaka er nyfikenhet. Kom ihåg att vara ödmjuk. Det är inte okunskapen i sig som är farlig, utan vad ni gör med den. Var inte rädda för att fråga och be om hjälp.

Lennarts sista råd var att studenterna skulle ta vara på sin lycka.
-       Ni står nu vid höjdpunkten av era liv, ta vara på det.

Lennart Boman

Efter den traditionella brosch-utdelningen var det dags för tre studenter att för andra gången framföra en sång. Den första sången (Gabriellas sång) framfördes av Samuel Liljeqvist på piano samt Elin Wessbo och Cecilia Eliasson på sång. Dagens andra sång (Är på väg) framfördes av samma trio men denna gången spelade Samuel gitarr istället. 

Utdelning av broscher

Som avslut på ceremonin talade institutionens studierektorerer Ingela Rydström och Gunilla Carlsson.

De började med att gratulera sina nyblivna kollegor till sin examen och vädjade till dem att inte glömma bort de patienter som inte ställer så höga krav, utan att ta sig tid även med dem.

-       Ett ord eller två om dagen gjorde det lätt att gå, alla möten borde vara så, sa Ingela och syftade på vikten av att försöka hinna med samtalet med sina patienter mellan all annan stress på arbetsplatsen.

-       Vi är stolta över att ni har valt att läsa vid Högskolan i Borås och framförallt att ni nu sitter här som färdiga sjuksköterskor och vi hoppas att ni tänker på oss igen när ni blir sugna på att studera vidare.

Avslutningsvis tackade studierektorerna de studenter som varit särskilt engagerade i studentkåren och på så sätt hjälpt till att göra sjuksköterskeutbildningen vid Högskolan i Borås ännu bättre. 

Text: Fredrik Karlsson

Foto: Fredrik Karlsson, Aleksandra Jarling