EXIT14 – hög klass och stor bredd

– Känns roligt att få visa upp det man gjort inför nya ögon. Samtidigt lite vemodigt. Det är slutet på en lång tid och nu tar något annat vid, säger Ina Hjelte avgångsstudent på masterprogrammet mode/textil.

Nytt för i år är att samtliga utbildningsprogram är representerade på ett eller annat sätt under EXIT.

Bland annat ställer texitlingenjörstudenterna Sara Gustafsson och Julia Sjögren läser tredje och sista året ut sitt examensprojekt. De har arbetat fram en prototyp för en ny sorts skinnhandske, som inte töjer ut sig. De gillar att ingenjörutbildningarna också blir en del av EXIT.

– Bra för utbildningen att få in marknadsföringsperspektivet och att vi kan få uppmärksamhet genom detta, säger Sara Gustafsson och Julia Sjögren fyller i.

– Även om det kanske folk kanske inte förknippar textilingenjörer med kreativitet i första hand, så är det mycket av den varan också på ingenjörssidan. Och det är roligt att få visa upp.

Högsta betyg

EXIT14 sammanföll med att modedesignutbildningen på Textilhögskolan kammade hem högsta betyg i Universitetskanslerämbetets riksomfattande översyn. Ultimat tajming och rättvisande resultat, menar Anna Johansson, som nu tar sin examen inom just modedesign.

– Det är en fantastisk utbildning. Just det att alla maskiner och möjligheter finns samlade i ett och samma hus.

Hon visar sin kollektion strax innan genrepet och verkar vara förhållandevis lugn inför eftermiddagens modevisning.

– Jag känner mig väl förberedd. Hela klanen (familjen) är samlade, så det är klart att det känns lite extra viktigt idag.

Den 28 maj blir ett avslut, men också ett avstamp för de som tar sin examen. En era är över. För Annas del väntar jobb i Stockholm och flytten från Borås är redan planerad.

För de studenter som går andra året har den senaste tiden också varit hektisk. Miriam Julin är en av dem som varit med och arrangerat EXIT14. Hon har haft ansvar för externa kontakter med media, företag inför EXIT14, samtidigt som hon själv ska visa sin kollektion på Catwalken.

– Det har blivit mycket tid här! Kylskåpet är helt tomt hemma, man har liksom flyttat in här i sysalen istället.

 

Läs mer

Se film från andraårsstudenternas uppvisning

Gå direkt till fotoalbum på Textilhögskolans facebooksida

Text: Erik Holmlund

Foto: Jesper Fridén, Martin Karlsson, Erik Holmlund