Givande Mötesplats Sociala Medier – 2014

Rättviseförmedlingen är en framgångssaga och ett exempel på hur människor kan mötas kring en idé på sociala medier. Att nätverket startades var slumpartat och Lina Thomsgård hade inte en susning om vad hon startade den där morgonen.

Om hur det började

Det var efter en utekväll som idén om en rättviseföremedling föddes. Hon hade diskuterat med en galaarrangör varför han hade så få kvinnor med på scenen. Efter att hon hade konfronterat honom delade de på en flaska champagne och hon lovade att hjälpa honom att hitta ett större urval nästa år.

Stärkt av framgången med galaarrangören, och av champagnen, fortsatte hon på den inslagna vägen. Började bland annat diskutera med en nattklubb varför de inte hade någon kvinnlig DJ. ”Finns inte så många” var ungefär det svar hon fick. Omöjligt, tänkte Lina Thomsgård, och lovade honom en lista med över 100 namn.

Yrvaken, bakis och aningen ångerfull, valde hon dagen därpå att starta en facebookgrupp för att infria sitt löfte till nattklubben. Efter några timmar hade gruppen ”Rättviseförmedlingen” 200 likes. I dag 60 000. Nattklubben sedan en lista på över 130 DJ:s.

– Ibland måste man göra det lite svårt för folk, att göra som de alltid har gjort, säger Lina Thomsgård.

Späckat program

Eftermiddagen på Stadsteatern i Borås innehöll också mycket annat. Jan Gulliksen föreläste. Ordförande i Digitaliseringskommissionen, dekan och professor vid Kungliga Tekniska Högskolan. Han berättade om Digitaliseringskommissionens arbeta med att kartlägga och att blicka framåt för Sveriges IT-användande.

Åhörarna på plats och de som följde eventet via webben, fick också höra Kent Öberg berätta om hur Utrikesdepartementet (UD) tagit steget ut i bloggar och på sociala medier. Kent Öberg är redaktör på kommunikationsenheten på UD. Han beskrev i sitt föredrag vilket motstånd det var internt från början mot att en myndighet som UD skulle börja blogga. Men också hur motståndet vände när de såg positiva effekter. Hur de kunde kommunicera med människor på nya sätt. Genom undersökningar kan de nu konstatera att deras användande av sociala medier förändrat allmänhetens bild av UD i en positiv riktning.

Jan Nolin, professor på Institutionen för biblioteks- och informationsvetenskap vid Högskolan i Borås, föresläste om Big Data. Med nya metoder kan man analysera betydligt mycket större datamängder än tidigare. Med detta har datanalys tagit enorma kliv framåt. Han gav så exempel på hur analys av Big Data skulle kunna användas i opinionsundersökningar och inom politiken.

Slutligen delade Frida Boisen, chefredaktör på GT, med sig av fem tips och en varning på sociala medier. Hon utgick bland annat från bilder av Zlatan Ibrahimovic och Pia Sundhage för att visualisera sina tips; att vara först på bollen, och att sticka ut.

Text: Erik Holmlund
Foto: Peter Andersson